Konsuln, kniv och Nordstream

För första gången på 26 år tog jag mig i onsdags in i Ryssland på nytt. Välutrustad i form av ett sprillans nytt visum och gott om fördomar mot både det ena och det andra. De allra flesta har jag fått skrota. Allt har funkat perfekt, ryssarna är trevliga och infrastrukturen storartad.

Det började redan efter den tre och en halv timme långa tågresan från Helsingfors till St Petersburg. Vi rullade in på perrongen på sekunden och där väntade en kompis som körde mig till finländska konsulatet där bland annat väntade en dragning om landets färska sjöfartsstrategi, läs den här!

På plats i konsulatet var också den förre ryske konsuln på Åland, Igor Demyanenko som är en mycket trevlig man som hyllar sin tid på Åland. För säkerhets skull tog jag aldrig upp den uppmärksammade ballongattacken som han hade att hantera... Igor hälsar för övrigt till alla sina åländska vänner och avslöjar att han håller på skriver en artikel tillsammans med Kenneth Gustavsson om Lövökongressen som fyller 300 år lite senare i vår.


Själva konferensen jag deltar i heter Baltic Sea Day och har ordnats sedan typ tjugo år tillbaka. Den äger rum i den största byggnad jag någonsin sett. Förutom några hundra deltagare i detta pågår tre fyra stora mässor samtidigt. En av dem var Jakt & Fiske vilket utgjorde ett välkommet avbrott i förhandlingarna… Träffade en pratglad ryss som sålde mig en handgjord kniv utan att kunna ett enda ord engelska; alltså lika mycket som jag kan ryska.

I dag fortsätter konferensen då det blir en djupdykning i vilka effekter svaveldirektivet hade på sjöfarten i Östersjön. Är väl lite nördig men ser fram mot detta!

Med en nyfunnen rysk kompis som lagar knivar jag sällan sett maken till. #nöjdkund
Testade den senaste tekniken som används för att beskriva Nordstream 2-projektet. 1.200 kilometer pipeline ska läggas från Ryssland till Tyskland.

I Ryssland får man ta matbilder, aldrig annars.

Den här korridoren är antagligen en kilometer lång. Själva mässhallen skulle rymma typ halva Mariehamn.

Viborg var första ryska hållplatsen på färden mot St Petersburg. Här kontrollerades pass och visa för tredje gången efter starten i Helsingfors.

Tre gånger kontrollerades visum och pass på vägen mellan Helsingfors och St Petersburg.

Allt är inte så väldigt muntert i detta väldiga land.


Kommentarer

Populära inlägg