Från Wales mot Ryssland

Det råder några omväxlande dagar i mars om man är resande i idrott och miljö. Inte nog med att det i dag är vårdagjämning vilket bådar gott för framtiden, det väntar också några intressanta dagar i St Petersburg senare i veckan då Östersjön står på agendan. Berättar mer om det senare.

Kommer närmast från Ynys Môn, en ö i norra Wales som är med i den internationella öspelsrörelsen som närmast ordnade tävlingar på Gotland i fjol somras. Arbetet inom International Island Games Association hör till de mest kreativa och inspirerande sysslor man kan tänka sig. Här möts entusiasterna och optimisterna i syfte att förändra och förbättra vardagen på öar över hela världen. På Ynys Môn diskuterade vi de stundande tävlingarna på Gibraltar (2019) och Guernsey (2021) för att sedan blicka mot Orkney (2023).

Därefter finns ännu inget tydligt alternativ men Ynys Môn står i beråd att bli den fjortonde ön som tagit sig an värdsskapet. Följer deras planer med stort intresse!

Man får ta selfie då man står framför Beaumaris slott från medeltiden.

Öspelsarrangörer väntar på tåget i byn som bär världens längsta namn och inte är så enkelt att uttala.

Här möttes vi i Plas Newydd.

Förberedelser innan förhandlingarna inleds.


Vårt besök följdes noga av Ynys Môn representanter i parlamenten i Wales och England. Till vänster Rhun ap Iorwerth som sitter i Welsh Assembly och till höger Albert Owen, Westminster. I mitten en vanlig öspelsordförande.

Sammanfattning. I slutet av besöket gick vi igenom allt som setts och sagts och nu tar Ynys Môn sikte på att bli värd för öspelen 2025.

Kommentarer

Populära inlägg