Viktigt om integration

Hur ska man egentligen göra för att Åland ska vara ett välkomnande samhälle och göra det attraktivt för nya ålänningar att bosätta sig här? Den frågan och många fler diskuterades under dagen i Arkens kaptenssal där folk från en uppsjö olika sammanhang samlades för att dela med sig av gamla och nya erfarenheter. Här ska man dock komma ihåg att problemet inte egentligen är väldigt. Redan i dag är 35 procent av ålänningarna födda någon annanstans än här och arbetslösheten är 3,5 procent vilken är samma sak som att det råder brist på arbetskraft. Det är inte många regioner som har det ”problemet”.

Ändå är det inte dags att slå sig till ro. Nya tider och nya utmaningar och så vidare.

Under eftermiddagen vittnades om att ålänningarna (som grupp) kan vara svåra att nå och bli vän med. Alla har fullt upp med sitt och mäktar inte riktigt med nya bekantskaper. Det är nog dumt. Inget berikar ens liv så mycket som att hitta nya vänner från andra sammanhang.

Det finns många skäl att hålla god fart på inflyttningen till Åland. Inte minst kräver företagen kompetens och kraft och kontakter över en värld där gränser är mindre betydelsefulla än någonsin. Om detta skrev till exempel Ålands näringsliv strax före höstens val. En ingång för nyinflyttade är med stor sannolikhet den tredje sektorn, föreningslivet, som utgör en port in i samhället och gemenskapen. Om det ska det pratas vidare i kväll i Kaptenssalen.

Så här har jag skrivit tidigare om integration.
Okej, inte den bästa bild jag någonsin tagit men likväl direkt från verkligheten i dag.

Kommentarer

Populära inlägg