Skumpan inte längre drickbar?

I det tysta har det som en tid var god och frisk och vällagrad champagne förvandlats till kulturhistoria. Det är innebörden i det svar som kulturminister Tony Asumaa i går levererade på min fråga om vad som händer med champagnen som under dramatiska former bärgades sommaren år 2010.

Med undantag av auktioner åren 2011 och 2012 har den åländska vrakchampagnen (som självklart var på väg till Bomarsund!) levt ett liv i en mörk källare, långt från finsmakarna och de fester den ursprungligen tillverkades för. Åland har hittills lyckats med konststycket att hitta en skatt för att sedan låsa in den. Dessutom tycks den nu vara på god väg att bli odrickbar.

Det är synd, särskilt mot bakgrund av de möjligheter som döljer sig i mötet mellan nutida äventyr (bärgningen) och dåtida dramatik (Bomarsund). Det kunde bli en fantastisk film – helt i stil med klassiska Whisky Galore, fast med bubblor.

Hoppas verkligen min lilla väckarklocka sätter fart på arbetet med att ta vara på den nödvändiga storytellingen som Åland behöver för att vara attraktivt för besökare.

Om vrakskumpan har jag tidigare skrivit:

Silverskär har gjort vad andra bara pratat om.
Några förslag kring hur skumpan ska hanteras.

Frågestund i lagtinget. En ledamot har rätt att ställa en direkt fråga med två tilläggsfrågor till ansvarig minister. Till höger jag och till vänster Tony Asumaa. (Foto: Veronica Thörnroos)

Kommentarer

Populära inlägg