Bland apor och grottor

Det är inte många som åker till Gibraltar utan att komma hem med bilder på deras apor. Inte jag heller. Det är en fascinerande grupp djur, cirka 100 stycken, som lever kring The Rock som Gibraltarklippan kallas. Jag har hittills alltid trott att de lever i vilt tillstånd men inget kunde vara mer fel. Varje apa fångas in årligen och vaccineras mot till exempel rabies. De är också försedda med tatuering för att man ska kunna hålla koll på stamtavlor och så vidare. De är självständiga, blyga och rätt fräcka. Ibland för framfusiga för sitt eget bästa. Häromåret deporterades trettio apor till ett zoo i Stirling i Skottland för att de gjorde livet omöjligt för såväl människor som andra apor i Gibraltar.

De är inte precis blyga dessa Gibraltarapor.
Inne i dimman kan man se Afrika skymta. Det är bara en timmes färjtur över.
Det finns gott om oljetankers utanför Gibraltar, några av dem förvarar bränsle åt andra medan några ligger och väntar på laster. 
Gibraltargrottan med dess stalagmiter och stalaktiter är häpnadsväckande. Här har berget i över hundra miljoner år utvecklats till ett konstverk som ingen människa kan överträffa.
Sida vid sida, tillsammans följs de åt. I vart fall än så länge. Spänningen är stor i Gibraltar kring vad som händer om Storbritannien lämnar EU efter folkomröstningen i sommar.
Gårdagens största utmaning var trapskyttet ner mot oceanen. Här är det Andrew som skjuter sjutton av tjugofem svinsvåra duvor. Vinden levde rövare med dem. Själv skrapade jag ihop nio men var nöjd ändå. 
Sunborn är fartyget som inte är ett fartyg. Hon skulle inte klara sig länge till sjöss men är utmärkt som flytande hotell.

Kommentarer

Populära inlägg