400 år sen Shakespeare

I dag råkar det inte bara vara min namnsdag, vilket mor påminde mig om alldeles nyss. Det är också Världsbokdagen och exakt 400 år sedan William Shakespeare dog i en ålder av bara femtiotvå år. Man blev inte så gamla på den tiden som i dag utan levde rätt och slätt tills man dog. Ändå får man säga att Bill, som kompisarna kallade honom, hann med mycket under sitt korta liv.

Om det är kraften i hans berättelser eller skicklig marknadsföring som byggde ikonen ska jag låta vara osagt. Hans verk är i alla avseenden fantastiska och vi vet alla att han skapade Hamlet, Romeo och Julia, Kung Lear, Othella, Macbeth osv. ”Att vara eller inte vara” och nyttan av att vara skuldfri (som Göran Persson senare lånat) har han också hittat på liksom mycket annat som används i dag – eftertankens kranka blekhet till exempel. Ännu i denna dag anses han vara typ världshistoriens främste dramatiker och det är inte illa pinkat. För oss nutida berättare är det alltså en utmaning att hantera...
Att han skulle bli stor visste man, enligt sägen, redan då han levde. Hans kollega Ben Johnson sammanfattade det hela så här: ”Shakespeare tillhörde inte bara en tidsålder, utan alla”.

Här är hans egen hemsida. Och här finns en berättelse från The Guardian som på ett finstämt vis sammanfattar ”Barden” som han också kallades.
Det här är en av få bilder på William Shakespeare som skulle ha fyllt typ fyrahundrafemtiotvå år om han levt i dag. Han sägs nämligen ha fötts och dött på samma dag i april.

Kommentarer

Populära inlägg