Möte med Ålandsministern

Det är snabba kast i tillvaron och så ska det vara. Häromdagen var det middag med Polens ambassadör och i går kväll var Ålandsministern Anne Berner på besök.

Båda är viktiga på sitt sätt men Anne Berner är för ögonblicket väldigt väsentlig för hur Ålands framtid ter sig. Inte för att hon själv bestämmer vad Finlands regering och riksdag ska göra men för att hennes ord väger tungt i de förhandlingar som sker mellan Åland och Finland framöver. Dessa är inte enkla. Finland står just nu inför ett samhällsfördrag som på riktigt kan göra skillnad för arbetet inför framtiden. Till detta måste även Åland förhålla sig. Samhällsbygge sker gemensamt, aldrig ensamt.

Anne Berner visar upp en mycket positiv syn på den åländska självstyrelsen och dess möjligheter för Åland och Finland. Hon besitter goda kunskaper i sjöfarten, alltså Ålands viktigaste näring, och hon bekantade sig med spjutspetsföretag som Carus och Paf och Godby Shipping tillsammans med sin statssekreterare Jari Partanen.

Jag tror att Finland i Anne Berner, med gedigen företagarbakgrund, har en trafik- och kommunikations- och Ålandsminister som inte riktigt liknar vanliga politiker. Hon vill få saker gjorda och det passar väldigt bra in i min in egen värld. Ska man ordna #världensbästavardag gäller det att ligga i. Det handlar om handlingskraft, resultat och tro på framtiden. Inte gnälla.

Anne Berner, som för övrigt hör till den finländska Centern, tycks välja att se möjligheterna i framtiden vilket är lovande.

Anne Berner och hennes kompisar på Åland. Från vänster riksdagsledamot Mats Löfström, finansminister Roger Nordlund, Anne Berner, finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson (alltså undertecknad), statssekreterare Jari Partanen och infrastrukturminister Veronica Thörnroos.
Ett besök på Paf stod också på programmet under Ålandsministerns besök. Från vänster Mats Löfström, vd Anders Ingves, lantrådet Camilla Gunell, Anne Berner, Public Affairs-chef Sverker Skogberg och finansministern Roger Nordlund. Jepp, platsen är Pafs tillfälliga huvudkontor där kaffemaskinerna inte bara brygger kaffe utan också lyssnar!

Kommentarer

Populära inlägg