Herr President, dags att leda

Käre Sauli eller herr president som det kanske heter. Du får ursäkta men för ögonblicket känns du mer som Sauli än president. Du tycks driftig och folklig och skottar snö, plockar blommor och ringer till radions naturprogram och...

Men är det faktiskt din uppgift? Er?

Nu följer jag inte slaviskt med i den finländska debatten men jag noterar fulla och främlingsfientliga Sannfinländare som gått från ingenting till regeringsställning och jag tycker herr president, i egenskap av ledare för landet, att du borde säga till så det hörs. Vad är vitsen med att ha en president om hen inte visar ledarskap? Nog kunde du i egenskap av ditt ämbete markerat (ännu) tydligare än som skett mot uppenbart rasistiska inlägg i debatten?

Det är läge att sätta ner foten nu, eller ta ett bättre grepp om tömmarna. I morgon förtöjer du på Åland för en historisk rundtur. Ditt program liknar det vi gjorde när prins Edward kom till Åland i vintras. Du ska till Bomarsund, till Kastelholm och till Pommern. På varje plats finns historier som du senare kan briljera med för dina kompisar. Åland är fyllt av sådana men låt inte ditt Ålandsbesök stanna vid det.

I veckan som gick stod det klart att förutom Ålands mer hemgjorda främlingsfientliga parti som sköts från Portugal aviserar också Sannfinländarna ett deltagande i höstens lagtings- och kommunalval. Det handlar om ett parti vars företrädare krävt att självstyrelsen ska läggas ned och mycket mer som i allt väsentligt går ut på att Åland helt enkelt ska bli ett län i Finland. Det vore självklart bedrövligt vilket jag tror att även du, herr president, inser. Dessutom har partiet inslag av rasism och en människosyn vi inte sett i Europa under de senaste sjuttio åren. Sannfinländarna har självklart ingen chans att vinna många röster i de åländska valen men signalen är ändå olycklig och passar in i en ny verklighet. Försvarsminister Jussi Niinistö (inte släkt väl?) kom till exempel nyligen med uttalanden som också andades ängslighet kring Åland. Åland tycks på något oklart vis ha blivit Sannfinländarnas nya måltavla.

Därför borde du i samband med detta Ålandsbesök klart förklara vad du tycker och markera din syn på vårt landskap. Åland är en pärla i Finland och ska behandlas som en sådan. Sannfinländare och övriga finländska partier hör inte hemma här. Vi sköter oss själva, det är själva innebörden i begreppet självstyrelse. Finland fick Åland på ett villkor. Att Åland ska vara självstyrt i så hög grad som det någonsin är möjligt – utan att för den skull bli ett eget land. Det är okej och det skapar möjligheter. Men det kräver också ledarskap, herr president – för det är väl en sådan du är, även för Åland? Och just det, glöm inte bort att ryta till alla dessa av dina undersåtar som inte förstått att en människa är en människa – oberoende födelseplats.

PS Grattis i förskott. Den 24 augusti fyller du 67 år vilket betyder att du nått den åldern när du faktiskt aldrig behöver be om ursäkt för dina åsikter. Se bara till att du berättar vilka de är.


Välkommen till Åland herr president! Det är dags att fatta tömmarna igen och visa vem som bestämmer. Sannfinländare har ingenting i de åländska valen att göra. Bilden som togs av Madelen Holmström häromåret har jag lånat från Nya Åland.

Kommentarer

Populära inlägg