Skitjakt på er alla! :-)

I morgon är det bockpremiär på Åland och några rådjur kommer inte att leva längre – trist för dem men nödvändigt för framtiden. Jakt är bra och ett utmärkt exempel på hållbar utveckling på riktigt. Skrev därför en insändare på temat tillsammans med kompisen Tage Eriksson från Hammarudda.
Skickliga jägare är viltets bästa vänner 
De åländska jägarna är många och hängivna. På lördag inleds den tidiga bockjakten på rådjur och senare i höst följer hundjakter på såväl rådjur som älg och vitsvanshjort. Jakten lockar besökare och bidrar till säsongsförlängningen. Jakt är dessutom ett hållbart sätt att beskatta det naturliga överskott som människan alltid levt av.
Ändå kan vi aldrig tillåta oss vara nöjda. Den åländska jakten behöver ständigt förädlas och jägarna aktivt vidareutbildas. Vi vet att landskapsregeringens jaktförvaltning dignar under det byråkratiska tryck som till exempel vårjakten skapat. Här borde ytterligare ansträngningar göras för att få till stånd en förändring av EU:s fågeldirektiv. Vi tror sådana frågor sköts bäst lokalt. Vi vet att det bästa sättet att upprätthålla en stark viltstam är entusiastiska jägare. 
Vi noterar också en växande stam av vitsvanshjort vilket så småningom väcker krav på en förvaltningsplan. Likaså är det dags för en större översyn av Ålands egen jägarexamen. Det finns mycket att göra. 
Det vore önskvärt om mindre resurser kunde läggas på administration och byråkrati och mer på utveckling av själva jakten, gärna i samarbete med jaktvårdsföreningarna som finns över hela Åland. Det är allas ansvar att hålla efter rovdjursstammarna för att skapa bättre förutsättningar för älg- och rådjursstammarna. 
Vi tror inte att införande av skottpengar på vissa arter bidrar till det arbetet, snarare tvärtom. Skattepengar ska användas klokare än så. Och till er som ger er ut på lördag: Skitjakt på er!

Centern
Tage Eriksson
Jörgen Pettersson

Om jakt har jag skrivit mycket. Till exempel:

Varför EU borde lämna vår vårjakt i fred.
Om Lagtingets Jaktklubb.
När vildsvinet eller vildsvinen rörde upp känslor på Åland.
Jaktens inverkan på det dagliga livet.
Varför skottpengar bara medverkar till att de arter man vill hålla efter egentligen ökar.


Den här bilden på herr Rådjur har jag lånat av Ålands just nu ledande naturfotograf Niclas Nordlund.

Kommentarer

Populära inlägg