Nazibödeln och kropparna

Bilden nertill är en av de starkaste jag sett. Den föreställer lägerchefen J. Eichelsdoerfer stående i ett hav av döda kroppar. Fotografiet togs den 27 april år 1945 i koncentrationslägret Kaufering Camp IV, en satellit till Dachau. Dit anlände amerikanska befriare och möttes av en syn som aldrig skulle lämna dem. Nazisterna hade i ett försök att antingen dölja det man ägnat sig åt eller fullfölja det man inlett mördat och bränt i en omfattning som var omöjlig att begripa. En av dem som ingick i den första styrkan var blivande författaren J.D. Salinger som senare skulle beskriva det hela så här för sin dotter:
”Man kan aldrig riktigt få bort lukten av bränt kött ur sin näsa, hur länge du än lever.”
Befrielsen av Kaufering Camp IV finns också beskriven i avsnitt nio i TV-serien Band of Brothers.

Andra världskriget och dess vansinne har jag berört tidigare, till exempel en text om Anne Frank och några bokstäver från Dagen D. Varför ta upp detta just nu? För att jag verkligen tror på kraften i exemplen. Andra världskriget uppstod inte över en natt. Det var resultatet av tjugo års tålmodigt arbete som till sist fick hela världen i gungning. Därför är det viktigt att ständigt och alltid säga stopp när dessa gubbar, alltid dessa gubbar, på olika sätt sprider rädsla och främlingsfientlighet omkring sig. Jag skrev om detta i går.

När de amerikanska befriarna anlände till Kaufering Camp IV tvingade de lägerkommendören J. Eichelsdoerfer att stå bland de människor han dödat. Eichelsdoerfer dömdes till döden i den kommande krigstribunalen och hängdes våren år 1946.

Kommentarer

Populära inlägg