Mellan vassen och land

Oftast är det alldeles riktiga frågor som debatteras på våra kära ö. Det handlar om hur Åland ska drivas framåt, var arbetsplatserna kan skapas, hur infrastruktur ska byggas och mycket annat. Hur förhållandet till Finland och Sverige och omvärlden ska hanteras och hur det svenska språket ska tryggas framöver.

Men ibland är det svårt att nå dessa höjder.

I går lyfte jag fram att det på lördag ordnas en politikerdag på Lappo där svåra och riktiga framtidsfrågor ska diskuteras. Det är första gången det händer och det sker efter ett lovvärt initiativ från Lappo ungdomsförening. I ett försök att höra vad folk tycker länkade jag en bloggtext i den pretentiöst upplagda gruppen Åland EKONOMI på Facebook. Min fråga var följande:

Vilka ekonomiska utmaningar tycker DU är viktigast för Åland just nu? Ska landskapet låna eller inte låna pengar för att klara framtidens investeringar? Ska skatterna höjas eller sänkas när allt färre ska försörja allt fler? Hur drabbar det finländska stålbadet Åland? På lördag kl 13.00 ska dessa frågor och andra diskuteras i samband med I valet och kvalet - politikerdag på Lappo 11 juli. Jag deltar tillsammans med finansminister Roger Nordlund, riksdagsledamot Mats Löfström med flera.
De flesta svaren som jag fick illustrerar tyvärr alltför väl hur viktiga frågor ibland hamnar i skymundan av mindre viktiga. Man är överens om att båten tar in vatten men man bråkar om man ska ösa med en plåthink eller ett plastämbar.

Jag fick en seriös kommentar på min uppriktiga fråga. Heder till Stefan Selenius som undrade följande:

Vad gör en familj på två vuxna heltidsarbetande med två barn där inkomsten är omkring 4.500 euro/brutto tillsammans och i ett samhälle där avgifterna stiger mer än lönen? Hur gör man för att kunna köpa något? Hur gör man om man vill åka på semester? Lånar pengar? Den som lånar ut pengar skall ha dem tillbaka och då med ränta!? Skall inte landskapet vara återhållsamma med ekonomin när privatpersoner måste vara det? Det skärs ned inom det privata, hur är det inom det offentliga? Att lägga detta ute i skärgården tar bort många, alla har inte ekonomisk möjlighet att åka dit, vore det inte bättre att ha det på torget?
Mitt svar:
Hej Stefan och tack för frågan. I dag liksom i går handlar det om att rätta mun efter matsäcken. Vare sig du är en familj eller ett samhälle eller ett företag. Det går aldrig att skylla på någon annan. Man är sin egen lyckas smed. Drar man in för lite pengar finns det ingen magisk lösning för att ändra på det. Man måste jobba hårdare. Landskapet har under de senaste tre åren sparat kraftigt och lyckats bringa utgifterna i balans med inkomsterna. Det är viktigt och så ska vi försöka ha det även i framtiden. Vill man ändra på detta ska man rösta på någon annan (än mig), det är demokrati i ett nötskal. När det gäller ett evenemang i Lappo ser jag inget dåligt alls med det. Tvärtom. Det är en viktig markering att hela Åland är lika viktigt. Och när jag tänker på det. Vilket torg menar du? Det finns ju ett antal, bara på Åland.
Hoppas ni som läser detta begriper att samhällsutveckling är viktigt och nödvändigt och handlar om mer än att söka fel. Det handlar om att söka rätt. Bland annat därför ser jag det som nödvändigt att markera mot den vardagsrasism som kan slita sönder den vardag vi lever i.
På lördag på Lappo ska jag förklara varför Åland faktiskt har en lovande framtid. Vi har inflyttning och infrastruktur som klarar utmaningar. Vi har trygghet, ekonomi och framtidstro.

Kommentarer

Populära inlägg