Lyxkryssare på Ålandsbesök

Åland sjuder som aldrig förr och bara av ett enda skäl. Turisterna. De kommer med färjor, flyg och egna och andras båtar. Åland har flest soltimmar i världen och är av tradition en plats där människor möts och åsikter byts. Vi har inte bara skoj, vi gör dessutom affärer! Därför är Åland intressant. Som besöksmål är Åland redan massor och kan bli mer, kanske inom geocaching. Eller där vi redan har nått stora framgångar, alltså via magen!

Tag till exempel ÅSS gästhamn som varje år drar till sig lyxkryssare som många andra besöksmål kring Östersjön bara kan drömma om. I dagarna har Åland haft besök av superkryssaren Belle de Jour (Dagfjärilen) som hör till världens allra nyaste luxuösa jakter. De som hyrt den valde att komma till Mariehamn för sin semester. I det konstaterandet ryms mycket mer. Turismen är en av dessa framtidsbranscher vi aktivt måste arbeta för.

Det handlar inte bara om reda pengar. Minst lika viktigt är det intellektuella kapital som våra besökare bär med sig. Utan impulser utifrån förtvinar vårt Åland. Utan inflyttning kvävs vi. Utan affärer förlorar vi vår förmåga till tillväxt. Glöm aldrig det när ni tänker på annat. Ha en fin måndag!
Belle de Jour är ett utmärkt exempel på att Åland fortfarande har en stark attraktionskraft när det gäller att locka besökare till Fredens Öar.

Kommentarer

Populära inlägg