Åland är lite av allt

I dag har vi folk från närmare etthundra olika länder som bor på Åland och följaktligen är ålänningar. Det är ett kvitto på att samhället som sådant lyckats bra under de senaste decennierna. Det finns arbetsplatser och vi har plats för många fler.

I statistiken syns detta också tydligt. År 2000 var 72,5 procent av dem som bor på Åland födda på Åland. År 2013 var motsvarande siffra 65,6 procent. Vi blir allt fler vars rötter finns någon annanstans. Detta är bra, nyttigt och till och med livsviktigt för en liten ö.

Under samma tid ser man också tydligt att mängden ålänningar som hör till den ”vanliga” evangelisk-lutherska kyrkan minskar rejält, från 92,7 procent till 79,7 procent. Om det är bra eller inte har jag ingen aning om men jag vet att då nöden är som störst är kyrkan och friden i församlingen en samlande och trygg faktor. Själv hör jag inte till de allra flitigaste besökarna (tyvärr inte ens nära) men en gång hände det sig att jag fick möjligheten att tala även i kyrkan vilket såklart var en upplevelse.

Det handlar inte om att hitta till framtiden så snabbt som möjligt. Viktigast av allt är att göra det så att alla ryms med.

Kommentarer

Populära inlägg