Grattis Ukraina, kämpa

I dag fyller Ukraina 23 år men firar under rätt skakiga förhållanden. Det var den 24 augusti år 1991 som landet bröt sig ur det dåvarande Sovjetunionen i likhet med till exempel Estland och Lettland och Litauen. Sedan dess och med avstamp i den gemensamma historien med Ryssland har landet blivit en av världens största livsmedelsexportörer och skickliga flygplans- och verktygsbyggare och mycket mer. Industrierna står tätt även om många i dag krisar.

Ukraina är åtminstone i teorin demokratiskt skött och leds av en president och en premiärminister och regering. Här bor nästan femtio miljoner människor varav vilka till åttio procent är infödda ukrainare medan nästan tjugo procent är ryssar. Självständigheten har aldrig varit enkel med svåra motsättningar mellan den västra och den östra sidan och till råga på det har landets ekonomiska system präglats av korruption från toppen till botten.

I går anlände jag till Olsztyn i Polen för ett möte med kolleger från alla de länder som deltar i BSPC-samarbetet, kort uttryckt alla de parlament som finns runt Östersjön. Jag gissar att Ukrainafrågan dyker upp på agendan då såväl Polen som Ryssland och alla andra har starka intressen i regionen. Det råder helt klart spänning i luften och sånt är aldrig bra. Krig och bedrövelser startar nästan utan undantag när länder och folk provocerat varandra till den grad att sammandrabbningar blir oundvikliga. Bråket måste därför upphöra nu.

Ukraina firar för övrigt med en omstridd militärparad i Kiev i dag. Några av ukrainarna tycker det stärker moralen i landet medan andra menar att det är en provokation gentemot Ryssland.

Här är för övrigt en balanserad och klok debattartikel kring krisen som president Sauli Niinistö just nu försöker medla i.

Ha en fin söndag.
Den här gatubilden ska jag bekanta mig närmare med i dag. Vi anlände till Olsztyn sent i går kväll.
Så här tycker vissa att det går till i Ukraina nuförtiden.
Militärparaden i Kiev år 2008


Kommentarer

Populära inlägg