Nu lever vi i skuld

Från och med i morgon lever vi inte längre ett hållbart liv. I vart fall inte i år. Organisationen och tankesmedjan Global Footprint Network har räknat ut att just i dag är dagen då vi använt årets kvot av förnyelsebara resurser på jorden. Det tog bara åtta månader att få slut på en budget som borde räckte hela året. Händer sådant i en familj blir det magert, händer det för hela jordklotet sätter man händerna för ögon och öron och kör på. Detta år är heller inget undantag, tvärtom. För varje år kommer denna dag lite tidigare.

På Åland har vi resonerat kring detta en längre tid och jag tycker fortfarande frågan är lika intressant men inte ika utmanande som svaret. Om inte allt ska gå på tok måste vi hitta nya vägar att utveckla oss själva och alla andra.

I dag lever 86 % procent av världens befolkning på ett sätt som utarmar jordens naturliga tillgångar. Globalt sett lever vi på skuld från och med i morgon. Det är dessutom den värsta av skulder, vi har lånat av våra barn och av deras barn. Så har det inte alltid varit. Ännu på 1960-talet förbrukade vi bara tre fjärdedelar av den årliga tilldelningen. Detta är siffror som är svåra att begripa och flummiga till sin natur. Men om man sätter in dem i planetens miljardhistoria blir det enklare. Om hela jordens historia klämdes in på tolv timmar uppstår människorna på den tolfte timmens allra sista minut. Under den sista sekunden fram tills i dag har vi accelererat förbrukningen av naturtillgångar på ett sätt som aldrig tidigare hänt. Det borde stämma till eftertanke.

Det är ett rätt sorgligt faktum att människorna på jorden använder mer än vi egentligen borde. Det är dessutom extra pinsamt att de värsta syndarna är vi som finns på den här sidan av världen; vi som är upplysta, välbärgade och industrialiserade. Om inget annat så förpliktigar det att komma fram med någon slags lösning på denna livets stora fråga.
Här kan man läsa mer om dagen då jordens tillgångar tar slut, alltså i dag. Global Footprint Network heter tankesmedjan.
Det borde finnas 2,2 Kina för att skapa hållbar utveckling. 
Finland hör tack vare starkt växande skog till de länder som ännu inte spräckt årets ”budget”. 
Om man delar upp jordens historia i tolv timmar har människorna vandrat omkring nästan ofattbart kort tid.

Kommentarer

Populära inlägg