Största segern kom i dag

I dag firar vi Segerdagen, dagen då Tyskland villkorslöst kapitulerade efter att mellan åren 1939 till 1945 under den galne führern Adolf Hitlers ledning ha använt hela världens befolkning som sina egna små schackpjäser i sitt eget vansinne. Den 8 maj år 1945 kom inte bara med vårsol och värme och grönska. Världen blev fri och länderna dansade. Nästa år sker sjuttioårsminnet av denna dag med prakt och ståt utöver det vanliga men redan i dag är det skäl att hylla det faktum att vad som än hänt på vår jord är det de goda krafterna som hittills segrat.

Som en slags naturlag är dagen efter denna Segerdag ägnad åt bygget av Europa. I morgon är det Europadagen men den återkommer jag till.

Denna dag, liksom självklart alla andra, är speciell även av andra orsaker. Till exempel är det 75 år sedan gruvarbetarsonen Bob Paisley kom in som spelare till Liverpool FC och började det lagbygge som skulle göra klubben till fruktad och respekterad över hela Europa. Han småningom över som en (mycket) motvillig manager men gjorde allt det som andra bara drömt om. Paisleys ledarskapsfilosofi var raka motsatsen till den narcissism som delar av dagens ledarskap ägnar sig åt. Hans motto var att aldrig skrika, ”för då slutar folk lyssna”. Efter en spektakulär seger i Europacupen i Rom år 1977 förklarade han varför han inte deltog i firandet på samma sätt som alla de andra:
”Jag dricker inte eftersom jag vill njuta av varje sekund i detta. Det är kanske bara jag och påven som är nyktra just nu i denna stad!”
Ska man läsa bara en fotbollstext i dag hoppas jag valet faller på denna hyllning till legendaren och hedersmannen Bob Paisley.

I kväll spelar för övrigt IFK borta mot HJK i Helsingfors. Ska det bli första bortasegern efter nio års försök? Det tror jag, vad kan gå fel en dag som denna?

Så här såg det ut när Liverpool blev Europaetta i Rom, år 1977:

Winston Churchill talade till massorna efter att Adolf Hitler skjutit sig i sin bunker och Tyskland kapitulerat. Vännen Winston Churchill har jag tagit upp ofta, maken till ledare och inspiratör får man såklart leta länge efter.
På Kungsgatan i Stockholm var scenerna overkliga efter freden i Europa.

Bob Paisley med några av alla de priser han vann under Liverpools hittills mest fantastiska segertåg genom Europa.


Kommentarer

Populära inlägg