Det väntar förändringar

Det värsta som finns är att inte vara beredd på förändringar. Nya tider kräver andra idéer än de man hittills klarat sig med. Detta gäller överallt men i dag ska det handla om sjöfarten och dess framtid. Sjöfartens dag arrangerades i Alandica senaste torsdag och bjöd på ett fullmatat och högklassigt program som satte fart på både tankar och idéer.

Efter dagens slut skrev jag för Sjöfartstidningen ner några insikter som nått mig under dagen.

För åländskt vidkommande är prövningarna tyvärr inte slut. De rorofartyg som byggdes för att hantera den finländska skogsindustrins exportbehov måste hitta nya marknader vilket några har lyckats med medan andra har det kämpigare. Ett ännu större dilemma är passagerarsjöfarten där de stora spelarna Viking Line och Rederi Ab Eckerö har enorma utmaningar framför sig, huvudsakligen beroende på två faktorer:

1. Värsta rivalen till de åländska bolagen är Tallink Group vars anställda fortfarande är hungriga, påhittiga och djärva och dessutom har fördelen av trettio procent lägre driftskostnader. Man måste inte vara särskilt klyftig för att begripa det omöjliga i den konkurrensen. Kanske är det dags för Viking och Eckerö att förena sina krafter mot den gemensamma konkurrenten.

2. Marknaden som passagerarrederierna rör sig på är mättad, för att inte säga övermogen. Den krymper. I den senaste utgåvan av Shippax redovisas passagerarsiffror för mars som gör vem som helst ängslig. Estlandstrafiken fortsätter öka, tack och lov, medan Finland-Sverige går neråt. Birka Cruises sjönk i mars med 17 procent jämfört med i fjol, Eckerölinjen med 12 procent, Viking Lines Helsingforstrafik med 11 procent, Rosellarutten med 16 procent och Åbotrafiken med hisnande 29 procent. Det börjar bokstavligen brinna i knutarna när det gäller att hitta nya resenärer eller övertyga de gamla att återvända oftare.

Läget är svårt men självklart inte omöjligt. Det är måndag och därmed, igen, läge att agera så du på riktigt kan känna dig stolt i morgon. Ha en bra vecka.

Ms Hoburgen som sedan flera år tillbaka legat upplagd i Västerhamn hör till de mindre rorofartygen som haft svårt att hitta sysselsättning.

Kommentarer

Populära inlägg