Boken alla borde läsa
Det ska i dag handla om årets hittills kanske mest upphaussade bok, ”Capital in the Twenty-First Century", skriven av den franske ekonomen Thomas Piketty. Den har redan, blott ett år gammal, jämförts med Karl Marx Kapitalet och pekas ut som en av den moderna världsekonomins vattendelare. Dessutom har den passerat Games of Thrones på bestsellerlistorna i USA!
Nej, jag har inte läst boken än men jag har läst mycket OM den vilket redan det stämmer till eftertanke. Piketty hör till de där på riktigt gedigna yrkesmänniskorna som skrapat ihop sjuhundra (!) sidor ekonomisk text baserad på taxeringsuppgifter över stora delar av världen under de senaste tvåhundra åren. Det betyder att hans teser är baserade på fakta istället för tyckande. Hans åsikter delas såklart inte av alla men allt tyder på att utvecklingen sett ur ett makroperspektiv går mot att allt färre äger och kontrollerar allt mer, vilket såklart blir en utmaning för världens regeringar.
Det vore förmätet att dra några långt gående slutsatser av recensioner och referat men det tycks tydligt att ska man bli riktigt rik i dag är det bra om man är riktigt rik från början. Man tjänar mer på att förvalta gamla pengar än att försöka tjäna nya. Därmed står den urgamla tesen fast att när det gäller att välja sina föräldrar kan man inte vara nog omsorgsfull!
Än så länge finns boken bara på originalspråket franska och sedan i mars i år även på engelska. För dig som vill vara ”med” utan att riktigt vara det kommer här ett gäng länkar som rätt hanterade och lästa i vart fall ger dig en grund insikt i det som dina vänner snart kommer att hänvisa till i diskussionerna runt middags- och kaffeborden. Mycket nöje!
The Economist gör sin vana trogen ett försök att koka ner de sjuhundra sidorna till fyra ganska enkla teser (på engelska). Kommentererna under artikeln är (som vanligt) intressantare än själva artikeln.
Dagens Nyheters Katarina Kielos har plöjt hela luntan och gör ett ambitiöst försök att konkludera. Hon är imponerad.
Här kan man också läsa ett inlägg i Dagens Nyheter av författaren och idéhistorikern Sven-Eric Liedman som hyllar boken och kallar den en väckarklocka för typ hela världen.
Förre ekonomen på Världsbanken, Branko Milanovic, menar att Picketty samlat bevis på hur den ekonomisk-politiska snedvridningen skapat politisk instabilitet och satt demokratiska principer ur spel.
För den riktiga nörden rekommenderar jag denna sajt där inkomster från hela världen (även Finland) finna analyserade.
För den riktiga nörden rekommenderar jag denna sajt där inkomster från hela världen (även Finland) finna analyserade.
Vill man köpa själva boken är Amazon såklart ett bra alternativ.
Ska man bli riktigt rik är det bäst att börja genast och helst se till att man har förmögna föräldrar! |
Analysen är riktig med några få undantag såsom Bill Gates m.fl i IT-sektorn. Dessvärre är det så illa att västvärldens demokratier har blivit finansvärldens fångar. Således existerar inga demokratier längre i egentlig mening.
SvaraRaderaLokala ekonomier, valutor och liknande initiativ kommer att vara viktiga åtgärder för att bryta trenden. Hoppas att fler politiker bemödar sig om att orientera sig i en av vår tids viktigaste frågor som också är intimt förknippad med ett hållbart samhälle. Tack för att du lyfter den på bordet.
SvaraRadera