Elever med turisminsikt

Ett säkert hösttecken är Ålands lyceums pålitliga samhällsklasser. Under ledning av kloka och kreativa lektorn Cecilia Hagman gör eleverna arbeten inom en lång rad olika samhällsområden. Jag har träffat några av dessa lyceister tidigare och fick i går förmånen att möta Sharona Sandell och Jonna Suojanen som kartlägger den åländska turismen. Det blev ett upplyftande och inspirerande samtal kring en bransch som i likhet med många andra är en viktig del i utvecklandet av framtidens Åland. De två kom med ett helt batteri av väl förberedda och pålästa frågor av vilka jag antagligen bara kunde besvara hälften, vilket är bra ändå!

Bland allt vi pratade om fastnade jag särskilt vid vikten av att bygga berättelsen om Åland så den passar målgrupper på våra närmaste marknader Sverige, Finland och Ryssland. Tidigare har jag nämnt ön Jersey som har sin Bergerac till hjälp i marknadsföringen. Åland borde hitta sin egen story vilket egentligen inte behöver vara så svårt. Vi har starka historiska kopplingar till dem alla. Kastelholm är en av de mest centrala platserna i bygget av dagens Sverige. Bomarsund var när det begav sig, under den ryska tiden, hela världens mittpunkt och platsen där de två första Victoriakorsen delades ut. Det stannar absolut inte där. Pommern och Ålands sjöfartsmuseum är unika i sitt slag. Lägg sedan på Rockoff, Alandia Cup, Skördefesten, Sjökvarteret, Eckerö Triathlon, Kanonloppet, fantastiska isar för långfärdsskridsko, en skärgård som saknar motstycke i världen, äkta mat och mycket, mycket annat så finns plötsligt väldigt många goda skäl att besöka oss.

Jag tror att besöksnäringen är en av många viktiga framtidsbranscher och stödjer det på utvecklingen i Sverige där turismen utan undantag vuxit de senaste åren. Det har den inte gjort på Åland vilket självklart är synd men också lite illavarslande. Antagligen finns det ganska mycket att göra för Visit Åland i det fortsatta arbetet med marknadsföringen. Troligen måste den anpassa sig till fler spontanresenärer och försäkra sig om ännu större närvaro på sociala och digitala medier som i allt väsentligt slår knockout på det gamla broschyrtänket.

Under samtalet diskuterade vi också en idé jag haft ett tag. Vi borde på Åland arrangera Åland Flower Show, en mässa för alla de hemmapulare som älskar sina trädgårdar både i Finland och i Sverige. Jag återkommer till det. Ha en fin fredag och en trevlig helg!


Sharona Sandell och Jonna Suojanen flankerar Julle i lagtingshuset där vi träffades i går.

Kommentarer

Populära inlägg