En hyllning till vänstern

Just när man tror man hört allt och vet det mesta dyker det upp överraskningar. I dag firar till exempel en stor del av världen De vänsterhäntas dag. Det är väl ändå fantastiskt. Man har en organisation med hemsida och mål och därmed mening i tillvaron. Själv har jag alltid varit högerhänt och därmed i majoritet. Hela nittiofem procent av människorna är högerhänta, fyra procent är vänsterhänta och en procent har ingen skillnad. En som behärskade  det sistnämnda var den legendariske lektorn vid Ålands lyceum, Alf ”Stor-Frippe” Friman. Han använde obehindrat båda händer när han skrev på tavlan, förde kritan från den vänstra handen till den högra för att därmed spara tid. Cirklar ritade han simultant!

Min egen far var också vänsterhänt men tvingades av lärarna som barn att använda högern som skrivhand ”som alla andra”. Vägran belönades med linjal-aga och därmed var valet enkelt.

I dag är folk tack och lov klokare än så och i dag ställer jag mig bland alla andra och hyllar alla ni vänsterhänta där ute. Var stolta, ni är unika. (OBS! Detta gäller endast fysiologi. När det handlar om ideologi är högern att föredra!)


När man verkligen vill ha resultat räcker varken högern eller vänstern till. Då krävs alla händer!

Kommentarer

Populära inlägg