20 år sedan kraschen

Det kanske inte är så mycket att fira men i dag har det faktiskt gått tjugo år sedan Saab 39 Gripen störtade i samband med en flyguppvisning vid Vattenfestivalen i Stockholm. Jag minns bäst hur fyndiga t-skjorttillverkare snabbt som ögat tryckte upp tröjor med: JAG ÖVERLEVDE JASKRASCHEN I STOCKHOLM. Ingen dog i kraschen, såvitt jag minns.

I dag råder andra tider. JAS som fordonet numera heter går från klarhet till klarhet och är en av Sveriges viktigaste exportprodukter. Det är coolt på gränsen till obegripligt. Stridsflygplan hör till de saker som står utanför det mesta annat. Vid den stora flygshowen i Örebro häromveckan var jag på plats och såg på ort och ställe att exempelvis det där med tyngdlagen numera är obsolet och inget man egentligen behöver bekymra sig om. Numera råder JAS-lagar där allt är möjligt, görligt och enkelt. Fast det låter väldigt mycket...
JAS 39 är en grymt imponerande maskin att stå intill.
Här finns grejer som smäller.  
En föregångare.
Big Mama. 
Big Papa.
Ungern hör till de länder som i dag har köpt Saab 39 Gripen trots dess lite skakiga jungfrutur över Stockholm för tjugo år sedan.


Kommentarer

Populära inlägg