Målande premiärmatch

Så var den överstökad då, årets första hemmamatch i ligan. På besök kom JJK från Jyväskylä som är allt annat är en drömmotståndare för IFK. I fjol fick vi bara med oss en poäng på tre matcher, vi släppte in hela elva mål och gjorde sju. I går blev det 2-2 efter att alla fyra målen gjordes i andra halvlek. Själva matchreferatet kan ni läsa här.

Det är självklart omöjligt att leverera någon exakt och objektiv analys av en fotbollsmatch då sanningen i likhet med hos konsten ofta finns i betraktarens ögon. Jag tycker dock försvaret med Pekka Lagerblom och Jani Lyyski, stödda av mittfältaren Patrick Byskata, på det stora hela spelade mycket stabilt och skapade möjligheter för anfallet. Tyvärr fick JJK sina mål efter misstag i just samma försvar vilket såklart drar ner medelbetyget.

Det var som väntat en fröjd att se Petteri Forsell spela på WHA igen och Kris Bright kunde såklart inte fått en bättre start då han kvitterade på stopptid. Även Tommy Wirtanen sprang som en galning och gjorde mycket mer rätt än fel.

Vill man filosofera kan denna tjugonde raka match utan förlust vara definierande för ett vinnande lag. IFK var stundtals så överlägsna att JJK knappt fick låna bollen. Jag tror att ett visst mått av självsäkerhet infann sig vilket ledde till misstagen som skapade JJK-målen. Det är bra om den minnesbetan kommer nu när vi har alla möjligheter att arbeta bort den. På torsdag är det dags för TPS i Finska Cupen och på söndag väntar KuPS i ligan. Båda matcher på bortaplan, det blir alltså mycket färja den närmaste veckan för killarna. Och högst troligt två segrar!

I dag åker jag på lagtingets uppdrag till Oslo för ett möte med nordiska riksrevisioner. Det ska bli intressant att diskutera vår alldeles egna, nya, landskapsrevision med dem. Den ska förresten upp i lagtinget på nytt i dag. I lagförslaget sägs att beslut ska överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen medan republikens president vill att överklaganden ska styras till Ålands förvaltningsdomstol. Detta med överklaganden varnade jag för redan i den allra första debatten kring den nya revisionsmyndigheten.
Klart för matchstart. 1.412 åskådare kom till årets första hemmamatch som alltid ramas in på ett värdigt sätt då Veikkausliiga-flaggan bärs in på plan av klubbens juniorer.
Presentationen av spelarna. Bland IFK:s många sponsorer finns de åländska försäkringsbolagen Alandia och Ömsen vilka säljer TRYGGHET.
Sanningens minut. Efter matchen är det alltid presskonferens där tränarna Pekka Lyyski och Kari Martonen ger sin syn på matchen. Vid bordet står IFK Ab:s ordförande Robert Söderdahl som leder ordet.Kommentarer

Populära inlägg