Till minne av Röde baronen

Som ung läste jag ofantliga mängder böcker. I dag läser jag fortfarande mycket med för ögonblicket viss tyngdpunkt på lagtexter och budgetmoment. Hur som helst. Mina specialområden var indianhövdingar, Vi Fem, Svarta Hingsten, gamla boxare, Formel 1-förare och krigshjältar. Därför är denna dag speciell. Den 21 april 1918 bet nämligen flygaresset Röde baronen eller Manfred Albrecht von Richthofen i gräset för allra sista gången.

Han började som kavalleriofficer men gick vidare till det nya och oprövade tyska flygvapnet 1915. Sina lagrar skördade han i samband med första världskriget då han blev Tysklands oomstridde hjältepilot och levande legend. Sitt smeknamn Röde baronen fick han då han flög en röd Fokker Dr. I. Ingen kunde ta honom, kombinationen lättmanövrerat flygplan och listiga manövrar blev för svår för engelsmännen och fransoserna. På toppen av sin karriär blev Richthofen chef över en hel division med stridsflyg vilka samtliga målades röda. Baronen och hans flygplan forslades runt till olika platser vid fronten och döptes därför till Den flygande cirkusen av fienden.

Men då ingen växer till himlen och det alltid finns någon som är bättre kom den 21 april 1918 då baronen och hans mannar ramlade in i en våldsam uppgörelse i luften mot brittiska flygvapnet. Det flögs och sköts och kulsprutorna smattrade och plötsligt hände det som inte kunde ske. Baronens kännspaka flygplan träffades av fientlig eld, svart rök bolmade ut från maskinen och störtdykningen mot marken upphörde aldrig. Där tog historien slut för honom medan den började för britten Arthur ”Roy” Brown som fick äran för att ha skjutit ner baronen. Som tack för hjälpen fick kapten Brown ett Victoriakors (som för övrigt först av allt delades ut på Åland, läs mer här), femtusen pund och ett privat flygplan. Senare visade det sig att den som troligen lyckades skjuta ner den Röde baronen var en australiensare som stod på marken och sköt det sista skottet.

Här i Allt om Vetenskap kan man läsa en formidabel text om Richthofen och hans liv.

Jepp, det var dagens pärla. Annars laddar jag såklart för match i kväll då IFK gör sin hemmapremiär mot JJK från Jyväskylä. Halv sju på Wiklöf Holding Arena. Vi ses där! Antagligen vinner hemmalaget, det tror till och med spelbolaget Veikkaus som har två gånger pengarna på IFK-seger men 3,20 på JJK-vinst.

Så här såg den Röde baronen ut i sin krafts dagar. Han blev inte så mycket äldre, flygaress tenderar ju inte bli det. När Manfred Albrecht von Richthofen blev nedskjuten 1918 var han bara tjugofem år gammal men redan världens mest kände och fruktade stridspilot med åttio segrar i ceven. 
Så här såg stridsflyget ut på den gamla goda tiden. Detta Fokker Dr. 1 tillverkades bara i trehundratjugo exemplar . Dess manöverförmåga var formidabel och en skicklig pilot kunde enkelt köra typ åttor runt de brittisk-franska konkurrenterna. Maxhastigheten var etthundraåttiofem kilometer per timme, motorstyrkan etthundratio hästkrafter och räckvidden trehundra kilometer. I höjdled kunde Fokkern stiga till drygt sextusen meter. Den var beväpnad med två 7,92 mm Spandau LMG 08/15 kulsprutor.
 

Kommentarer

Populära inlägg