Rapport från Oslos centrum

Har under en hyperintressant dag ägnat mig åt att diskutera samhällsekonomi och statsrevision och nyttan av uppföljningar med kolleger från samtliga nordiska länder: Finland, Sverige, Danmark, Norge, Färöarna, Grönland och Island. Uppläget är enkelt. Respektive områdes ledande politiker och några tjänstemän samlas i norska stortingets pampiga och extremt säkerhetsanpassade lokaler (återkommer till det) för att presentera sitt arbete för andra. Det är väldigt lärorikt. De olika statliga revisorerna är generösa i att dela med sig av sina erfarenheter.

Till exempel gjorde Tuija Brax (hemsidan på finska, men hon pratar mycket bra svenska!) en imponerande rapport av arbetet med att få ordning på republiken Finlands IKT-kostnader inom social- och hälsovården. Hon är en tungviktare inom finländska riksdagen som ordförande i revisionsutskottet och emdlem i grundlagsutskottet. Det är svindlande summor det handlar om som farit ut med badvattnet för att en samsyn saknats. Jag är helt säker på att vi dras med samma problem på Åland. Så länge vi inte bestämt oss för en rejäl IT-strategi tvingas vi fortsätta kasta pengar i sjön. Jodå, så illa är det faktiskt på sina håll. Här finns massor att spara.

Även övriga länder och öar berättade om liknande erfarenheter där en bra revision skapat förutsättningar för en bättre framtid.

Det starkaste som hände under gårdagen var dock Norges berättelser om hanteringen av Utøya-tragedin. Det var en händelse som sargade även vår egen trygghet, skrev jag tidigare. I går fick jag med egna öron höra berättelsen från de högsta politiker som tvingades hantera det ofattbara och försöka styra upp ett land i sorg och förtvivlan. Det var omvälvande på många sätt och har fått efterverkningar som når långt. Att till exempel ta sig in i stortingets lokaler i Oslo var tidigare en promenad i parken. I dag är varje steg övervakat och säkerhetskontrollerna på riktigt. Detta har också debatterats hemma på Åland sedan ett seriösare system införts i landskapsregeringen. Jag kan bara säga att det var på tiden. Attackerna mot demokratin är inte påhittade, de är inte hypotetiska och de är inte längre otänkbara. Därför måste man och vi förhålla oss till det faktum.

Kring det här med revision har jag tidigare skrivit till exempel följande:

När den nya revisionslagen behandlades i lagtinget.
Några ord om en avslutad landskapsrevision.
Om en inspirerande dag i det danska parlamentet.

Undertecknad på plats i norska stortingets plenisal. Här har tiden i stort sett stått stilla.  Konservatismen är inget man tar lätt på i detta sammanhang.
Ögonblicksbild från mötesbordet. Tuija Brax längst till vänster hamnade också med men har säkert inget emot det. Till höger om henne lagtingsrevisorerna från Färöarna Joen Magnus Rasmussen och Beinta Dam.
Stortingssalen med en imponerande ljuskrona.
Norge är som bekant Edvard Munchs hemland. Kanske är det därför som varje knut av Oslo och i stortingshuset är fyllt av konst.
Sal i ljus. Det syns dåligt på den här bilden men avsikten var att visa hur Norges statsminister i samband med plenum sitter ensam och framför alla andra. 
Efter Utøyaattentatet är det omöjligt att på ett enkelt sätt ta sig in i stortingshusets många korridorer. Säkerhetsarrangemangen är omfattande.


Kommentarer

Populära inlägg