En dag för riktiga hjältar


I dag är det en stor dag i Finland och på Åland. Inte för alla men för några som är särskilt viktiga. I dag är det Nationella Veterandagen som firas för tjugosjunde gången. Årets devis är ”Kamraten lämnas ej, ungdomen glöms inte.”.
Det är tänkvärda ord även i dag. Man ska gå framåt tillsammans och aldrig glömma någon efter sig. Det håller i idrott, i samhällsbygge och i krig. Om det har jag även skrivit tidigare. Och här.

Själva huvudarrangemanget i dag äger rum i Jyväskylä men även andra städer landet runt visar aktning och uppskattning med olika aktiviteter. I Mariehamn firas denna dag med minnesord vid Krigsveteranernas minnessten vid Mariehamns gravgård. Efter det fortsätter de gamla hjältarna med programfest i stadshuset. De har inte längre samma spänst i steget men deras blick är fortfarande lika fast som när det begav sig och de med sina egna och sina kamraters liv som insats såg till att Finland och Åland kunde fortsätta utvecklas som fria demokratier.

”Datumet den 27 april valdes för att det var då som Lapplandskriget och därmed andra världskriget tog slut för Finlands del år 1945. Åland med sitt strategiska läge betraktades som krigszon med front mot fienden och även om Åland lyckligtvis undgick direkta krigshandlingar finns det krigsveteraner också här”, skriver Ann-Gerd Steinby, ordförande för Krigsveteranerna på Åland, i ett pressmeddelande.

De åländska krigsveteranerna samlas i dag för att minnas de kamrater som aldrig följde med hem igen efter det 105 dagar långa och blodiga kriget mot Sovjetunionen.

Kommentarer

Populära inlägg