En härlig jul till alla

Julafton är på många sätt mer definierande än alla andra högtider. Visst, ett nyår är också till sin natur svartvitt. Ett år byter ut ett annat år och gamla chanser blir som nya. Julen är ändå den högtid som i vart fall jag alltid förhållit mig starkare till medan nyåret följt med av bara farten. Före jul ska projekt vara avklarade, vänner påhälsade, skinkan klar och godiset ordnat. Därför kommer den 24 december alltid som en befrielse och en punkt. Det som inte är klart då får vara till följande jul. Eller nåt. Särskilt de tidiga timmarna är som gjorda för omtanke. De sista klapparna som slås in. Frukosten med ljummen julskinka. Det starka kaffet och julmusiken som håller ännu i dag men är obsolet i morgon.

Årets jul är sensationell till sitt upplägg. Åtminstone för alla arbetstagare. Längre än så här blir ingen ledighet. Först på torsdag börjar samhället kugga i på nytt för att sedan kastas in i nyårsfirandet. Tag vara på dessa dagar för de kommer aldrig tillbaka.

Julen är en högtid som liknar ingen annan och den ger chans till fördjupning och förtäring och förnöjelse, allt sådant som människan behöver, mår bra av och kräver. Själv ämnar jag slå mig ner och läsa de där böckerna som aldrig blev lästa i höstas och lyssna till den där musiken jag brukar drömma om. Går det dessutom att passa in långa promenader är saken biff, som det lustigt nog heter.

Till er alla önskar jag en riktigt skön julafton. Bilderna nertill är från vänner världen över som likt vi går ner i tempo och laddar batterierna för allt spännande som väntar på andra sidan jul (och nyår).
På Cayman har man något mindre snö än vi här på Åland. Här är vattnet klarare än på de flesta andra platser i världen. Här kan man också kyssa stingrockor om man vill. (De är inga goda kyssare, kan jag meddela.)
Färöarna hör till de vackraste platserna som finns på denna planet. Ögruppen består av arton öar och människor som gör skillnad. De har lyckats med ganska mycket som vi på Åland hittills gått bet på. Vi behöver lite mer färöism i oss.
Ösel har oftast minst lika mycket snö som vi. Det är en magnifik ö. Stor och bastant och fylld av vägar. Numera finns här också en golfbana samt en väl utbyggd turismindustri.
Familjen Ekström bor i Östernäs där klimatet påminner mycket om det i norra stan. Fast som i Finström är det naturligtvis inte...
För där ligger snön djupare och kylan är bistrare. Precis som det ska vara på vintern! Bilden är från Godby och vännerna Lasse och Birgit. 
På Gotland ligger man i hårdträning inför NatWest Island Games som nästa år arrangeras på Bermuda.
Från Grönland kommer den här fina bilden på idrottskvinnor och -män som gör sig redo för utmaningarna som väntar på Bermuda. 
Och ett riktigt gott nytt år efter en skön jul tillönskas alla med det här kortet från Färöarnas idrottsförbund.

Kommentarer

Populära inlägg