I dag är det stämma

För att hitta till framtiden på bästa sätt krävs många händer och goda tankar. Det behövs samarbete och kreativitet. Och förmågan att höja blicken.
Diskussionen som pågår om hur det framtida Åland ska gestalta sig är för viktig för att dras ner i tramsdebatter. Det handlar om hur Åland och ålänningarna strukturellt ska dra spara mellan tio och femton miljoner euro i kostnader.
I dag är det partistämma ute i Smakbyn i Kastelholm. Det ska bli intressant och gott i lämplig blandning. Säkert blir det ganska mycket prat också. Under veckan har ”analyserna” kretsat kring om det finns en spricka eller om det inte finns en spricka i partiet Åländsk Center (som om partitillhörighet per automatik skulle betyda fullständig enighet!). Dessutom har det i offentligheten pratats väldigt mycket om mustascher, lodjursjakt och annat som inte ens i bästa fall kan anses särskilt viktigt men som tenderar gå före de riktiga frågorna. Nämligen. Arbetet i landskapsregeringen och i lagtinget går i dag ut på att hitta vägar för att balansera upp den offentliga ekonomin. Allt annat kommer som nummer två.

Hur som helst gjorde vi ett litet inlägg i debatten som lyder så här:

Svaret ligger i finanserna 
Ålandstidningen målar upp en spricka inom Åländsk Center som vi hävdar att inte existerar. Tvärtom. I själva verket är beslutsamheten lika stor som någonsin att arbeta för att de åländska utgifterna ska bringas i balans med intäkterna. Det som andra beskriver som en spricka är tvärtom en stor tillgång inom Åländsk Center. Vi uppmuntrar till en politisk miljö som både tillåter och uppmuntrar till debatt inom såväl partiet som gentemot andra partier. Det är målet som överskuggar precis allt annat i dag och de kommande åren. Uppdraget är svårt men inte omöjligt och det berör precis alla som bor på Åland. Lagtinget, landskapsregeringen, kommunerna och medborgarna – alla måste på olika sätt bidra till det talkoliknande arbetet som inletts i vårens omställningsbudget. 
Vi lever i en välfärd i dag tack vare en rad olika historiska åtgärder. När klumpsummesystemet infördes 1993 blev följden att en stark utjämningsfond kunde byggas upp. Sedan sålde staten ut några av sina guldägg (till exempel Sonera) vilket tack vare klumpsumman skänkte ytterligare kraft i den åländska ekonomin. Därefter följde några massiva framgångsår för de åländska rederierna och några andra storbolag vilket satte fart på skattegottgörelsen. Allt detta gjorde att landskapets finanser blomstrade samtidigt som välfärden ökade. 
I dag är läget det motsatta. De stora skattebetalarna har det motigt. De små klarar sig bra men är inte i närheten av de vinster som jättarna visade upp. Det betyder att vi måste räkna med en nedgång i skattegottgörelsen samtidigt som konjunkturen i Europa gör att klumpsumman sammantaget knappast stiger ens i takt med utgifterna i form av avtalade löner. 
Som om detta inte vore nog har vi dessutom befolkningsstrukturen som går åt ett enda håll. Allt färre ska försörja allt fler. Detta skapar inte bara problem utan också möjligheter. Men det är hur som helst en omställning. Vi i Centern söker vägen med öppet sinne i en värld där förutsättningarna ständigt förändras. Vi ser ett stort värde i den åländska småskaligheten och vår unika närdemokrati. Att ta vara på och vårda dem är två viktiga nycklar till framtida tillväxt, välfärd och ekonomisk och regional balans. 
Åland står inför en utmaning som vi inte sett dess motsvarighet till under många år, om någonsin. Vi måste ställa om, rationalisera, spara och samtidigt våga satsa där behoven är som viktigast. Vad gäller samhällsservicereformen så stöder Centern den pågående processen och deltar i dess arbete via de tre arbetsgrupperna (digitala agendan, sociala servicen och den tekniska sektorn) enligt de uppdragna riktlinjerna men värnar även i fortsättningen om den kommunala självstyrelsen. 
Inom Åländsk Center är vi beredda att göra detta jobb tillsammans med alla andra i lagtinget. Läget är besvärligt men än så länge hanterligt. Vi måste sluta oss samman, inse allvaret i situationen och göra det som är nödvändigt för att alla ålänningar ska ha ett tryggt hem, ett bra jobb och en rik fritid. Målet är därmed klart, nu gäller det att tillsammans hitta vägen dit.

Av detta skäl är arbetet med samhällsservicereformen som nu pågår inom landskapsregeringen viktigare än det mesta. Det utmanande i den är att hitta balansen mellan att rationalisera arbete utan att göra så folk känner sig alltför överkörda. Det är inte omöjligt men svårt för sist och slutligen går det inte att spara utan att man sparar. Och då kan även heliga kor tvingas stryka med.

Ha en fin söndag. I morgon kör vi på nytt.

Kommentarer

  1. Det finns en annan sida av när det sägs att det är så högt till tak inom centern. Nämligen den att det blir väldigt svårt att ta ett beslut. Om en fråga är processad och klar inom regeringen så dyker det upp en "frifräsare" som är emot och då blir det beslutsvånda och pannkaka av alltihop. Exemplen på detta är talrika... Kanske det någon gång blir någon ordning inom centern också, den som lever får se. Muren föll ju också och vem skulle ha trott det?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg