Grattis Finland, dags att växa


Har den äran på födelsedagen Finland, nittiofem år i dag! Det är en imponerande resa Du gjort, från ett svenskt rike till ett ryskt territorium till en självständig republik. Färden har gått över blodbestänkta slagfält och heroisk kamp mot en överlägsen motståndare till en välfärd de flesta länder i världen bara kan drömma om. Förklaringen till allt detta stavas beslutsamhet, flit och stort mod. Om detta har jag skrivit flera gånger.

• I samband med krigets början.
 Till minnet av fredsslutet.
 Skräcken i bombningarna.

I dag samlas det fina folket i slottet i Helsingfors och minns (bland annat) de nittiofem åren av hårt arbete, uppoffringar och ständig utveckling. Finland av i dag bär inte många likheter med Finland 1917. Människorna lever längre och är friskare. Man är också mer gränslösa och konsumerar nyheter i en omfattning som var omöjlig att ens föreställa sig 1917. Finland har utvecklats till en västerländsk och nordisk demokrati av bästa märke. Man är medlem i EU och dessutom en av de stater som tack vare sin egen förmåga blivit en tung spelare. Detta ska man inte minst tacka personer som Olli Rehn för. Kunskap vinner alltid över styrka. I synnerhet i tider som dessa då demokratins fyrbåkar brinner allt starkare över hela världen och Den Arabiska Våren stöpt om en verklighet vi trodde var orubblig.

Finland har genom tiderna haft en pragmatisk syn på utveckling och som få andra lyckats anpassa sig till nya omständigheter och nya sammanhang. Nu är det dags att göra det igen och tillerkänna Åland en plats i Europaparlamentet. Den frågan hoppas jag diskuteras i slottet i dag mellan snittarna och bubblorna. Det är viktigt med festdagar, men det är verkligheten vi lever i och Finland och Åland har ett ansvar mot såväl våra egna medborgare som våra internationella grannar att stärka den åländska självstyrelsen, inte försvaga den. Här är en av lösningarna.

I dag fyller Finlands självständighet 95 år. I år har även Åland fyllt 90 som självstyrt territorium. Det är alltså dags för Finland att ännu tydligare ta ansvar för det territorium som en gång var en gåva och ett ansvar från Nationernas Förbund.

Kommentarer

Populära inlägg