Sista veckan före jul

Åtta dagar kvar. En händelserik vecka återstår innan julfriden sänker sig över vår ö. Julhandeln går på högvarv (hoppas jag), lagtinget har bråda dagar framför sig (vet jag) och debatterna blir antagligen ganska röriga (fruktar jag). Under fem intensiva dagar ska fyra lagar debatteras och (förhoppningsvis) godkännas och till råga på det ska budgeten för 2014 klubbas enligt den så kallade konstens alla regler.

Dessa fem dagar denna vecka utgör slutet på en höst fylld av diskussioner, prövningar, höranden och skrivningar. Det kan låta trist sett från sidan men är raka motsatsen. För i sista hand handlar arbetet om att bygga vidare på ett samhälle som i det som räknas på riktigt hör till världens allra främsta. På Åland finns en sjukvård som lämnar ingen bakefter, en skola där alla får plats och synlighet samt en äldreomsorg som i stort sett fungerar klanderfritt. Vår brottslighet är inget man gör teveserier om och även om vi generellt sett är dåliga på att gruppera och att använda blinkers är vi förskonade från alltför många olyckor i trafiken.

Visst, det finns avarter och det finns gropar i en mestadels perfekt tillvaro men vår välfärd ligger generellt sett på en sådan nivå att det finns plats för förändringar. Det är dessvärre sådana som kommer att diskuteras i lagtinget denna vecka. Till följd av att landskapet Åland de senaste åren levt över sina tillgångar tvingas vi nu till inbesparingar som ingen klarar sig från. Det handlar inte om väldiga pengar eftersom alla är med och delar. Men det handlar om att vi till varje pris måste bygga ett Åland som över tid har balans mellan inkomster och utgifter. Annars tvingas våra barn betala det överflöd vi i dag vältrar oss i. Och det är, enligt min mening, inte sjysst mot dem. Det är i dag vi ska betala våra skulder, inte skyffla över dem på den kommande generationen.

Med de orden önskar jag alla en trevlig tredje advent och en fin arbetsvecka. Kom i håg att ta hand om varandra och att skicka det där julkortet som du eventuellt glömt bort.

”När tredje ljuset brinner, är snart lucia här, hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär.”

Kommentarer

Populära inlägg