Tradition ger kreativitet

Vackra människor, glada barn, genuina och helt fantastiska dragspelaren Greta Sundström och Viva Holm. Stångkapten Taru Kauppinen och de entusiastiska medlemmarna i stadens sista byalag – Kasberget-Apalängens byalag vid serveringsborden. Inte undra på att allt gick precis rätt på Notudden där vi firade midsommarafton i går!


Själv hade jag förmånen att få hälsa alla förväntansfulla besökare välkomna till den lilla udden vid Svibyvikens strand och passade såklart på att prata lite om produktutveckling så där midsommarafton till ära! Det är inte så långsökt som det låter. För hur i hela fridens namn hade någon kommit på idén att just asplöv är perfekt för göra en annars rätt kal stång väldigt fin? Vem uppfann kronan? Hur såg de allra första kransarna ut? Vad ledde fram till fäktargubben på toppen? Varför gjorde man allt detta om inte för att den annars kala stången inte var så hemskt fin. Den måste utvecklas. Dagens välklädda, utsmyckade och innehållsrika midsommarstänger är resultatet av hundratals år av förädling där människorna för att fira sin sommar utvecklat nya sätt att göra nåt som redan är bra, ännu bättre.


Tack vare till synes trista och enformiga traditioner skapar vi en grund som uppmuntrar kreativiteten. Av det enkla skälet är till exempel just midsommarafton och dess stångresning en vana som skapar styrka. Synen av alla barn och vuxna som dansade runt stången till tonerna av dragspelslåt bär i vart fall jag med mig länge. Och jag är helt säker på att de barn som får vara med om sådana midsommaraftnar växer upp till medborgare som vågar och vill göra skillnad både för sig själv och för andra. Som kommer med idéerna som utvecklar samhället i största allmänhet och midsommarstången i synnerhet.


Mot denna bakgrund kan jag tycka det är synd att det numera bara finns två midsommarstänger kvar i Mariehamn. Vår, på Notudden, och en liten på Lilla holmen. Den som förut fanns på Nabben är numera helt borta och den som borde rests i Engelska parken blev liggande på marken till följd av en spricka i roten. Detta är synd av flera skäl. De som är unga i dag är värda en tradition som skapar den grund de såväl behöver i framtiden. Därför borde staden ta sitt midsommarfirande på lite större allvar. Det är aldrig fel att ha roligt tillsammans.


Ännu mer smärtar det att läsa nyheterna i dag på morgonen (hatten av till Nya Åland för vaken rapportering, nyheter av den här sorten är färskvara). Fyra människor nära att dö. Sannolikt på något sätt till följd av en vilja och längtan till att fira midsommarafton på ett annat sätt än på Notudden i Mariehamn. Jag har absolut ingen aning om vad som hände eller vem som gjorde fel eller ens varför de var ute i båten. Men rent generellt gör det mig sorgsen när folk handskas oaktsamt med det liv som de fått att förvalta. Här finns mer information från Ålands radio.


Ha en skön helg, åk runt och se de olika midsommarstängerna som i dag pryder vårt Åland. De är unika i hela världen, för de finns bara här.


Dansande människor är en syn att fröjdas över. Midsommarfirandet på Notudden i Mariehamn är rätt igenom både genuint och fantastiskt. 
Fail blev det vid Engelska parken där stången brast i samband med resningen. Osis men tur att ingen skadade sig. Dubbelfail med tanke på vilket besvär staden haft med att överhuvudtaget hitta någon att binda kronorna och ställa upp som stångkapten.
Dagens till ära färgade jag håret lite modernare. #blondshavemorefun
Midsommaraftons morgon blir just inte finare än så här. Det tyckte inte heller herr storskrake som dock precis när den här bilden tagits fick i nerverna och lyfte.

Kommentarer

Populära inlägg