torsdag 29 december 2016

Ett avgörande möte för Åland

I dag för nittionio år sedan samlades en grupp bekymrade ålänningar i Ålands folkhögskola i Finström. Det ryska väldet föll samman och Finland gick mot självständighet och ingen visste riktigt vad som var att vänta för Åland.

Den 29 december år 1917 kom uppemot trehundra ålänningar till folkhögskolan för att öka trycket på en återförening med Sverige. Mötet slutade med en namninsamling som undertecknades av 7.135 ålänningar eller drygt nittiofem procent av befolkningen. Detta upprop överlämnades sedan till svenske kungen Gustav V men resulterade inte i det önskade. Åland gavs till Finland med starka garantier för bland annat språk och kultur. Hittills har detta funkat hyggligt men mot bakgrund av det som nu händer i Finland finns skäl att ånyostå på tårna. Kanske vi rentav ska sikta på ett nytt möte på folkhögsskolan; det är ju snart hundraårsjubileum!

Läs också Harry Janssons blogg om hur presidenten i dag vacklar i språkfrågan.

Här finns en av många historier om återföreningen, skriven av Göran Rystad.

 
Så här såg det ungefär ut vid Ålands folkhögskola när Ålandsrörelsen var som starkast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Centerns linje vann i staden

Med hjälp av skatter finansierar vi all samhällsservice. Skatter är nödvändiga för att vi ska känna stolthet över våra gemensamma egendomar....