En visionär har lämnat oss

Julen år 2016 blev den sista som Claes Ekström, 71, fick uppleva. Han tog för sista gången upp sina åror på måndagskvällen och lämnar efter sig en förtvivlad familj och många vänner som undrar hur det nu ska gå. Claes är, var, det som vi alla skulle vilja bli; en visionär, en byggare, en idémakare och mycket mer.
Mina egna stigar korsade Claes motorvägar för första gången på 1980-talet och det handlade om sjöfart. Jag jobbade på Godby Shipping och hade bland annat att hantera befraktningar och demurrage och ibland dispatch; allt synnerligen manuellt och beroende på hur arbetet i hamnarna avlöpt. Det var naturligtvis en djungel där bara de infödda kunde hitta.
Då kom det fram att en man på Rederi Ab Gustaf Eriksons tekniska avdelning hade byggt nåt slags system som dels räknade dagsrater och dels gjorde det obegripliga mer hanterligt. Mitt första möte med Claes Ekström handlade alltså om MS-DOS programmering och var något, på den tiden, lika begripligt som tidsresor är i dag.
Men Claes var annorlunda. Han såg alldeles på riktigt möjligheter där andra fruktade mörkret. Som skeppsbyggnadsingenjör var han exakt men ändå utmanande. Det han älskade mest var att hitta nya lösningar på omöjliga problem och väldigt ofta lyckades han.
Claes var alltid glad, till och med efter den olyckliga dagen i Bergen år 2006 då kroppspulsådern brast och placerade honom i rullstol. Den hindrade honom inte alls. Kroppen var kanske lite vingklippt men tanken in i det sista skarp och insikterna fler än som egentligen går att begripa, hans avtryck är många inom såväl internationell sjöfart som hur Mariehamns stad ska låta sjöbodar byggas. 
Vi, hans vänner, ska framöver sakna hans sällskap på Wiklöf Holding Arena, Claes missade aldrig en match med IFK Mariehamn och gladdes liksom alla vi andra över det otroliga ligaguldet. Det var inte konstigt, som yngre var Claes en hängiven idrottare och med på ett hörn när IF Ålands namn gjorde konkurrenter både i öst och väst sömnlösa.
Vi ska också sakna hans exakta iakttagelser och närmast kirurgiskt precisa kommentarer över tillvarons förtretligheter och hans överseende blick när vi klagade över petitesser.
Det finns gott om folk som har och haft förmågan att se runt hörn. Det hade vännen Claes Ekström och mycket mer. Han såg runt nästa kvarter och inte bara det, han såg det som väldigt få människor i hela världen såg.
Tack för den tid vi fick låna dig, nu är det dags för Sankte Per att dra nytta av dina kunskaper, jag gissar att han har några tuffa samtal att vänta för knappast är tillvaron, ens i himlen, perfekt och det kommer Claes att upptäcka snabbt. Och komma med förslag till förbättringar.

 
I ett beskrivande radioprogram år 2015 fick vi möta vännen Claes Ekström och höra delar av hans liv. Hela programmet i Ålands radio kan man höra här. Bilden är också lånad av Ålands radio. Tack för alla insikter Claes och ha det bra där du nu är. Himlen blir sig antagligen och tack och lov inte sig längre lik.

Kommentarer

Populära inlägg