99 år av nationsbygge

Det är såklart på sin plats att i dag gratulera republiken Finland på denna dag som saknar blott ett år tills etthundra år passerat från det historiska beslutet om självständighet. Finland fyller nittionio år och det stämmer till eftertanke på många sätt.

Vad var det till exempel som gav finländarna kraft och mod att driva igenom självständigheten? Jag var ju inte med och kan därför inte veta men tror det handlade om en obändig vilja att forma sin egen framtid. Man hade testat att tillhöra svenskar och ryssar men saknat friheten. Ur detta sprang en idé om att man endast står stark om man själv kan bestämma om tingens ordning. Det är frihetskamp på riktigt.

Från denna tanke om frihet och beslutsrätt är steget till Åland kort. Bara några år efter självständighetsförklaringen år 1917 stod det klart att den nya republiken även fick en självstyrelse till skänks. Nationernas förbund fattade ett historiskt beslut och trodde så till den grad på det självständiga Finland att republiken även erhöll landskapet Åland.

Mot den här bakgrunden och med tanke på den okuvliga vilja till självbestämmande ter sig dagens ton från Helsingfors gentemot Mariehamn oväntad och historielös. Om några borde finländarna begripa vikten av självstyre och autonomi. På samma sätt som finländarna slet sig fria från Ryssland har ålänningarna kämpat för att stå fria gentemot Finland. Inte fria som självständiga men fria att fatta sina egna beslut så långt möjligt utan att vara en egen stat.

Jag hoppas vännen Juha Sipilä och hans regering tar sig en funderare denna dag och inser att självstyrelse är bra och vackert och att man inte ska blanda ihop de finländska finanserna med de åländska. Vi är två fickor i samma byxa, vi hör ihop men ska inte blandas samman. Sote-reformen är ett dubbeleggat vapen som fel hanterat kan skada mer än det gör nytta, och sådant ska man passa sig för. Finland har fått Åland till skänks av omvärlden och borde därför hantera självstyrelsen med större omsorg och respekt än vad som i dag är fallet. Det vinner alla på.

Några spännande länkar om Finland och dess förfäder och dramatiska historia:

• Mitt öppna brev till Finlands president Niinistö.
• Därför ställer man två ljus i fönstret. 
• Första festen i det nyrenoverade slottet, 97 år av självständighet.
• Finlands 96-årsdag och några ord om omställning.
• President P.E. Svinhufvuds Ålandsbesök.
• Dagen då de röda gav upp och det blev bättre ordning i republiken.
• Svinhufvud som prisutdelare till Ålands kanske mest okända idrottshjälte.

Den här bilden som föreställer den senat där de första tankarna om självständighet för Finland formulerades lånade jag från vännen Jan-Erik Berglunds Facebooksida. Vid bordets ände sitter blivande presidenten P.E. Svinhufvud. Runtom sitter Onni Talas, Jalmar Castrén, Arthur Castrén, Eero Yrjö Pehkonen, Juhani Arajärvi, Alexander Frey, Heikki Renvall, E N Setälä, och O H Louhivuori.

Kommentarer

Populära inlägg