Lantråden fällde viltet

Nästan ingenting går upp mot en livgivande dag i skogen. I dag var det dags för Lagtingets jaktklubb att göra viss gallring i rådjursstammen på Stornäset i Kastelholm.

Om tidigare jakter kan man läsa här.

Det är en traditionstyngd mark där i tiderna självaste Gustav Vasa härjade och såg till att han själv och (i den mån maten räckte till) hans undersåtar fick protein. Så ock gjorde vi.

Första såten blev den mest framgångsrika. Vi touchade golfbanan och satte den tappra taxen Jocke på spår och först hände ingenting och sedan hände ingenting men plötsligt var det som en skolbok i rådjursjakt.

Upptag, skall, PANG... och ytterligare ett PANG och där låg två präktiga smaldjur, båda fällda av tidigare lantråden Roger Jansson och Sune Eriksson. Att regnet föll och temperaturen var låg gjorde ingenting. Värmen i ett jaktlag där allt gått bra överträffar nästan allt.

Såt nummer två var inte full med djur men där fanns några vilka Jocke jagade men vilka också smet mellan passkyttarna på ett mycket listigt vis. Samma sak hände på såt nummer tre men däremellan hann vi grilla korv och berätta mer eller mindre sanna historier för varandra. Jakt förenar människor av olika bakgrund och sätter allt vad som kallas utveckling i perspektiv. Vi diskuterade fågelinfluensa, rådjurshundar, älgjakt och lustiga jägare man ibland stött på; alltså ett alldeles vanligt lägereldssamtal. Roger Jansson lät meddela att detta fällda rådjur i dag var ett jubileum, det var sextio år sedan han år 1956 fällde sitt första vilt, alfågel på Svartbådan väster om Nyhamn.

Med denna magiska jaktdag i kärt minne får jag önska alla en skön helg och skitjakt i den mån sådana planeras.


Tidigare lantrådet Roger Jansson öppnade dagens konto med ett välriktat skott...
...som följdes upp av tidigare lantrådet Sune Eriksson (till höger). Per-Erik Lindholm hjälpte till med passningen, jodå levern tog vi tillvara!
Den mesta tiden av jakten går ut på att blicka in i en tom skog. Vackert men inte alltid så händelserikt.
Samling kring elden och historierna. Samförstånd är enklare att nå när man delar en bränd grillkorv. Kastelholm borde mot den bakgrunden användas ännu oftare i samtalen med våra kolleger i både Sverige och Finland.Carola Boman med dagens hjälte Jocke, 8, som satte fart på rådjuren. För bara tre år sedan var Jocke med och jagade och blev illa sparkad av en älg och därmed konvalescent under lång tid. Nu är han, tack och lov, tillbaka i gammal god form. 

Hasse Nordqvist från Nåtö var en av gästerna vid dagens jakt.  
Per-Erik Lindholm och Roger Jansson vid elden.
Kommentarer

Populära inlägg