Carlsen, bäst i världen igen

Aldrig suger det i schacktarmen lika starkt som då det pågår VM i denna ädlaste av sporter. I natt, då vi sov, tog norske underbarnet Magnus Carlsen (som i dag blir 26!) hem sin tredje VM-titel efter särspel i fyra partier snabbschack mot ryske utmanaren Sergej Karjakin. De två första slutade remi men sedan var det spel mot bara ett slut och Carlsen vann de två sista partierna. Dagens Nyheter har både text och film som är väl värda att se.

Mitt eget förhållande till schack liknar en distansförälskelse. Jag skulle så gärna vilja spela men har inte riktigt hittat tiden. Får istället blicka tillbaka på tider som varit då schack var en nästan ohälsosam del av livet. Har skrivit en del om det genom åren:

Tyvärr får vi aldrig se Magnus Carlsen möta Bobby Fischer. det hade blivit en match utan dess like. Här är storyn om schackens svarta får, alltså Fischer.
Maskinens triumf mot människan.

I Norge är av förklarliga skäl schack glödhett, inte för att så många på riktigt begriper vad som pågår men för att fascinationen är stor över att se vuxna män sitta mitt emot varandra och tänka. Det är så långt från fotbollshuliganism och politisk populism man kan komma. Schack kan man bara vinna genom iskalla och genomtänkta strategier. Minsta snedsteg och du är rökt.

Måste nog ta upp detta snart igen.

Magnus Carlsen, 26, är även i dag världsmästare i schack och sex miljoner svenska kronor rikare.

Kommentarer

Populära inlägg