Om valet att bli en skitstövel

Jag deltog i Ålands Prides föreläsning om ”Idrott för alla” som arrangerades i går kväll. Det var en uppfriskande påminnelse om vikten att se människor och låta alla komma in i den gemenskap som idrotten skapar.

Det sades mycket klokt från såväl Sofia B Karlsson som bland annat jobbat med AIK:s värderingar ”Fotboll för alla” och från Sarah Storm som drog Folkhälsans alla tips för att hitta tonen i samtalet i idrotten. Det är nämligen mycket som avgörs där. Hur säger man saker? Vad kallar man varandra? Finns respekten alltid där? Bygger vi på riktigt relationer? Och mycket annat. Läs gärna mer om detta på deras egen hemsida, här finns mycket som är viktigt.

Det kanske viktigaste av allt sade Sofia B Karlsson då hon påminde om vikten att ta upp tonen i samtalet på förhand. Det gäller att slå fast att alla alltid är välkomna, oberoende läggning, utseende, språk eller nåt annat. Genom att tydliggöra reglerna från början kan man undvika senare utspel i sociala medier och kränkningar och mobbning. Inom IFK har ett sådant arbete både genomförts och tagits i bruk. Ledorden är Stolthet, Kamratskap och Underhållning.

Jag tycker det var klokt att ordna denna föreläsning i detta så oerhört viktiga ämne. Det borde heller aldrig stanna vid idrotten. Detta skulle väldigt många andra platser där folk rör sig må bra av.

Mot slutet citerade Sarah Storm hela kärnan i allt som handlar om hur människor ska bemötas på följande sätt:
Vad kan folk inte välja? 
SVAR: Sexuell läggning, könsidentitet, utseende, handikapp, mental hälsa, hudfärg etcetera. 
Vad väljer folk själva? 
SVAR: Att vara en skitstövel mot folk på grund av saker de inte kan välja. 
Det var en viktig och uppfriskande föreläsning som Pride Åland bjöd på i går kväll. Idrotten har allt att vinna på att behandla alla på samma sätt och ha nolltolerans mot kränkningar.
Vi var ett trettiotal på plats i Ålands lyceum för att lyssna på...
...Sofia B Karlsson och Sarah Storm som medryckande och med stor kunskap kom med exempel och förslag på hur värderingar kan skapas. 
Det engelska originalet.Kommentarer

Populära inlägg