Åland har möjligheterna

Det råder spännande tider på Åland. Det är drygt två månader kvar till lagtings- och kommunalvalet som äger rum den 18 oktober och alltså dags att på allvar föra diskussionen om vad vi i framtiden ska leva på, på Åland. Hur vi ska bygga vårt samhälle så inbjudande att det lockar till inflyttning? Vilka ord ska vi använda för att skapa lust hos både företag och privatpersoner att investera på Åland?

Jag hävdar att allt mycket handlar om att göra sådant vi redan kan ännu bättre. Vi ska skapa en miljö som säger att vårt landskap är rent och hållbart. Med de argumenten kan vi sälja jordbruksprodukter, turismupplevelser, fest och stoj och familjesemestrar och mycket mer. Dessutom blir det ett samhälle som är roligt att leva i. Att ha med Åland och ålänningar och dess företag att göra ska vara skoj, lärorikt och skapa minnen, gärna för hela livet.

Ja, detta kan låta som klyschor men är det inte. I det tysta har allt detta egentligen redan skett. Nu gäller det att göra ännu mer och ännu bättre. Åland ska bli ett mötescentrum för hela Norden.

• Vi ska ordna de bästa konferenserna.
• Vi ska utveckla Sjöfartens dag till något ännu bättre.
• Idrottsturismen kan bli ännu större.
• Våra matställen gör godare mat än väldigt många andra.
• Vi satsar långsiktigt och seriöst på att bygga ett hållbart samhälle.
• Åland kan bli ett testområde för helt ny teknik.
• Vi har historierna som skapar spänning.
• Detta har redan det så kallade lyxsegmentet upptäckt.
• Vi är vana vid internationella affärer och räds inte konkurrens.

Politiken ska inte göra affärerna utan se till att samhället uppmuntrar entreprenörer, glömmer misslyckanden och inspirerar till nya tag. Skillnaden mellan att lyckas bra och mindre bra handlar sist och slutligen om hur mycket arbete vi vill göra. Eller tror någon att succén med Lejonkungen kom automatiskt?

Åland har förutsättningarna. Vi har möjligheterna. Idéerna och en ocean av framtid att hantera. Allt detta blir verklighet om vi bestämmer oss för att skapa #världensbästavardag. I en sådan finns det ingen gräns på uppfinningarna. Ha en fin arbetsvecka.

Det var glatt och fullsatt när Centern höll sommarstämma i går på Pellas i Lemland. Partiet har under de senaste fyra åren vid makten bidragit till att Åland är finansiellt starkare än för fyra år sedan. Dessutom har företagare inspirerats att göra stora investeringar för att skapa en ny och ännu bättre framtid.

Kommentarer

Populära inlägg