På middag med Polen

Polens ambassadör i Finland, Janusz Niesyto, var i helgen på Ålandsbesök och jag hade nöjet att träffa honom i fredags. Det blev ett hyperintressant möte med en man som på riktigt varit med när världshistoria skapades. Som till exempel år 1989 då han mitt under brinnande frigörelse från Sovjetunionen satt som avdelningschef på Utrikesministeriet i Polen. Eller när han tillsammans med blivande presidenten Lech Walesa förmådde Moskva att kalla hem sina generaler från Polen. Det är fascinerande att lyssna till människor som varit med i de rum där historien bytte riktning och Lech Walensa hör till de som vågade och verkade.

Janusz Niesyto passade under sitt besök på Åland också på att träffa Posten då han själv är en ivrig filatelist och därför väl insatt i den världen. Han var mycket imponerad över hur världsomspännande den åländska posten är.

Polen har jag haft ett speciellt förhållande till sedan många år tillbaka. Det började redan på 1980-talet då jag som operatör på Godby Shipping skötte de praktiska kontakterna med stora saltexportörer i Szczecin och har sedan dess fortsatt.

Som i fjol i Olztyn där BSPC möttes och diskuterade Ukrainakrisen, läget i Östersjön och mycket mer. Där blev det också klart att jag ska agera sjöfartsrapportör för hela organisationen, ett smickrande och i mitt tycke viktigt uppdrag.

Polens ambassadör och hans middagssällskap på Nautical. Från vänster finansminister Roger Nordlund, undertecknad, Gunilla, ambassadören Janusz Niesyto, min fru Helena, landshövdingsparet Marlene och Peter samt fru Niesyto. Det blev en middag där samtalet löpte från smått till stort och allt däremellan.

Kommentarer

Populära inlägg