I dag tar resurserna slut

I fjol klarade vi oss till den 19 augusti innan vi använt slut på det överskott som jorden förser oss människor med. I år infaller dagen i dag, den 13 augusti – tidigare än någonsin. Det är en utveckling som går stick i stäv med det önskvärda och det hållbara. Här kan man läsa mer om denna inte särskilt tröstande dag.

Att vända trenden är naturligtvis inte enkelt men i USA gör president Barack Obama ett till synes helhjärtat försök. Det stannar inte där utan når även resten av jorden, förr eller senare. Att fortsätta som hittills är inte ett alternativ. Det handlar alldeles bokstavligt om skillnaden mellan liv och död, över tid. Här är en annan, mycket beskrivande text över hur vi far fram på planeten.

Att göra Åland hållbart är därför inte flum utan nödvändigt. Genom att ladda Åland med ett grönt och uthålligt värde kan vi locka nya besökare och göra det enklare att sälja vår primärproduktion. Ett grönt Åland blir ett försäljningsargument gentemot våra närregioner.

Jordens resurser försvinner i allt snabbare takt. I fjol klarade vi oss till den 19 augusti, i år kom ”Overshoot Day” redan i dag.
Kolla in den här filmen där jordens just nu mest inflytelserika människa sätter ner foten i klimatfrågan. Detta ska även vi på Åland lyssna till.

Kommentarer

Populära inlägg