För alla på hela Åland

Det blev en fin stund på Självstyrelsetorget i går eftermiddag då ett par hundra ålänningar slöt upp för att markera för mångkultur och mot inskränkthet.

Det handlar på många vis om att slå in vidöppna dörrar då Åland sedan sekler tillbaka är ett i grunden mångkulturellt samhälle. Egentligen är det värre än så då precis ALLA i något skede är att betrakta som inflyttare. Fler än 10.000 personer som i dag bor i vårt landskap är födda någon annanstans, vilket Centerns Annika Hambrudd lyfte fram som första talare.

Ändå är det viktigt att påminna oss själva om att vi lever i ett fantastiskt samhälle men att det inte ens då går att ta framtiden och tryggheten för given. Det visade inte minst Sannfinländaren Olli Immonens utspel i veckan. Får sådana stolligheter stå oemotsagda vet man aldrig var man landar. Av precis det skälet tog jag själv debatten mot Stephan Toivonen då han i ett öppet rasistiskt brev för sökte övertyga folk att blonda och blåögda är att föredra framför andra. Samma sak gjorde jag också med Daniel Lampinen som uppenbart flyttat till en plats (Åland) som han egentligen inte gillar. Sådan tycker jag man ska lyfta fram, våra ungdomar som växer upp behöver inte rädslor, de behöver uppmuntran och inspiration.

I den här bloggen har jag sedan starten lyft fram vikten av att alltid betrakta människor som just människor, oberoende härkomst. Detta har sina sidor och slutade i ett fall med en polisanmälan (mot mig) men sammantaget i stor förståelse och många uppmuntrande ord. Världens bästa vardag bygger vi bara genom att låta alla människor växa utifrån sin egen förmåga och övertygelse. Det är precis det som skapat Åland och som är nödvändigt för att vi ska klara av att tackla framtiden. Vi behöver fler människor för att bygga det samhälle som fortsättningsvis är unikt, tolerant, tryggt och roligt. Det har öar som till exempel Frøya och Hitra insett och gör allt för att hitta nya arbetare. På Åland saknar vi varken jobb eller resurser, tack vare företagare som insett möjligheterna i omvärlden. Detta har jag lyft fram i lagtingsdebatten då vi pratade om behovet av att på ett bra sätt integrera nya ålänningar.

Annika, Michael, Roger, Cia och Britt var på plats för att visa sitt stöd för ett mångkulturellt Åland.
Annika Hambrudd inledde den stora manifestationen för ett mångkulturellt Åland och lyfte fram det faktum att Åland redan i dag är mångkulturellt och just därför framgångsrikt.
Det var kanske en lite väl fin dag för en demonstration men det kom ändå hyggligt mycket folk till Självstyrelseparken denna lördagseftermiddag.


Kommentarer

Populära inlägg