Framtidstro på Näringslivsdag

Om man bara rör sig i de politiska korridorer där jag normalt sett vistas kan man ibland tro att framtiden redan ligger bakom oss. I vart fall om man ska lyssna till alla de profetior som kommer från än det ena och än det andra hållet. Mot den bakgrunden var det mycket befriande att ägna en dag tillsammans med delar av det åländska näringslivet som i går samlades för Näringslivsdagen i Alandica, för övrigt en fenomenal mötesplats!

På plats var över tvåhundra proffs som på olika vis skapar affärer hela Åland till nytta. Här trängdes IT-bolag med advokatfirmor, PR-byråer, banker, elentreprenörer, hamnbolag, möbelbutiker och i stort sett alla andra tänkbara branscher. Genast kändes Åland stort och lovande igen!

På scen turades tre föreläsare om att inspirera och berätta om sin vardag, sin historia och den framtid som alltid finns där, oberoende vad man ibland tror.

Ålänningen Magnus Lundberg berättade om sin resa från blyg student till superentreprenör i läkemedelsbranschen. Sin förmögenhet drog han in tack vare oblygt uppträdande och stort mod i USA där konkurrensen inte precis saknas. Min slutsats: Man får aldrig, inte för en sekund, förledas tro att det inte går att nå precis hur långt som helst. Den enda som begränsar en är man själv.

Berättaren och SVT-medarbetaren Jens Lind ägde hela scenen och publiken då han berättade historier från sin tid som reporter för Packat & Klart och Stopptid och Sportspegeln. Han fick oss att skratta och gråta och hittade de ömma punkter som ibland är skillnaden mellan att försöka och inte försöka. Jag kunde inte hålla mig utan trängde mig på efter föreläsningen och försökte locka honom till öspelen på Gotland om två år. Där finns massor av historier att berätta! (Missa inte ett exempel på hans program längst ner i detta inlägg.)

Sist av föreläsarna var det Anna Serner som är ny vd för Svenska filminstitutet. Hon fick oss kanske inte att skratta men hon visade föredömligt tydligt hur det går till att leda en organisation i förändring. Det räcker aldrig med att bara formulera (om) uppdraget. När det är gjort börjar det verkliga arbetet, att på riktigt bygga om organisationen och börja göra nya saker. Mycket lärorikt!

I samband med Näringslivsdagen delades också olika priser ut till unga entreprenörer. Uffe på berget-kungarna Victor Förström och John Randelid prisades liksom fotografen som ser sådant andra inte ser – Ida Jansson, kvinnan som ligger bakom de mycket läsvärda porträtten på nya ålänningar som Nya Åland publicerar. Ynglingar som dessa får en att se framtiden an med stor tillförsikt!

I höjd med middagen som tillbringades med pratsamt, berikande och snabbtänkt sällskap bjöds även på en uppvisning av en gästande grupp robotforskare (sjuttio personer!) som visade på möjligheter i den nya tekniken. Allt var inte enkelt att begripa men Gangnamstyle-roboten var omöjlig att inte bli förtrollad av! Besöket var (bland annat) ett resultat av det målmedvetna arbete som Åland Convention Bureau utför och som lockar grupper vi annars aldrig hade sett till Åland. Bra jobbat alla!
John Randelid och Victor Förström fick mycket välförtjänt ta emot blommor och stipendium för sitt sommarprojekt Uffe på Berget.
Ålandsbankens vd och Ålands näringslivs styrelseordförande Peter Wiklöf inledde med en graf som visade på fundamenten i det ekonomiska systemet. Den stora finanskrisen som började år 2009 är den lilla bollen längst upp till höger. Det visar att vad vi än tror att hänt är det i själva verket inte så mycket. Längst till vänster finns Peak Oil-grafen som visade sig vara felaktig. Det är mycket tankeväckande att sätta dagens gropar i vägen i ett längre perspektiv. Man inser snabbt att det kanske inte egentligen är så farligt.
Magnus Lundberg är mariehamnaren som bevisar att en studentexamen från Ålands lyceum kan föra en precis hur långt som helst. 
Jens Lind är typ min nya idol. Han är en urjournalist som begriper vikten av att kunna berätta en historia och bättre än så finns det ingenting som är. På den här länken kan man för övrigt se hur ett äkta misslyckande går till!
Pia Karlsson var dagens presentatör och gjorde sitt jobb, som vanligt, med entusiasm och känsla för innehållet. På tavlan bakom henne syns några av de sponsorer som var med och prisade framtidens entreprenörer.
Rebecka Eriksson delade ut priset till fotografen Ida Jansson som inte var på plats. Jag var inte förvånad. Ida Jansson prioriterar sitt fotograferande före sådana här gig. Sju dagar i veckan. 
Anna Serner förklarade den viktiga skillnaden mellan planering och genomförande.
Sedan vankades det middag i den stora salen i Alandica.
Och till sist blev det gangnamstyle-dans med en äkta robot!
Ett exempel på Stopptid av Jens Lind

Kommentarer

Populära inlägg