En vision blir verklighet

Ute i Eckerö pågår som bäst bygget av en fullständigt och i alla avseenden unik fabrik. På sexton hektar mark och 15.000 kvadratmeter golvyta ska fisk odlas på torra land och säljas till konsumenter överallt. Anläggningen ska skötas av ett bolag som heter Fifax där riskkapital från Åland och Finland gått samman för att man tror på framtiden.

Anläggningen är jättelik och bassängerna där fiskar snart ska simma större än vad man egentligen begriper. Bygget har bara pågått sedan årets början men snart är det klart för start. Här har åländska byggare visat oerhört stor kompetens och trots total avsaknad av erfarenhet av just fiskfabriker byggt en anläggning som kommer att locka besökare från hela världen när allt står klart.

Jag har sedan snart fyra år tillbaka suttit som viceordförande i Ålands utvecklings Ab och Ålands fastighets Ab, två bolag som väldigt konkret under denna period har åstadkommit förändring och utveckling. Fifax är det i särklass största projektet men ett av de tydligaste är annars bageriet på Kökar.

För vad man än har för syn på det samhälle som vi människor skapar är att utan dessa entreprenörer och risktagare skulle det bli absolut ingenting. Det lyfte jag en gång så här från lagtingets talarstol.

I dag bär det förresten av till Rostock för BSPC-möte. Det är ett annat oerhört hedrande uppdrag att representera Åland bland jättar som Ryssland, Polen, Sverige, Tyskland och alla andra stater runtom Östersjön.


Så här ser det ut i Eckerö just nu där bygget av Fifax fiskodling på land är i sitt slutskede.
I dessa jättetankar ska tusentals fiskar simma.
Direkt från Ålands hav pumpas vattnet upp till tankarna som står på land.


Kommentarer

Populära inlägg