Dags för NatWest Island Games

Snart är årets största idrottsevenemang i gång. NatWest Island Games (Öspelen) invigs i morgon lördag på Jersey. Jag är på plats och har avverkat intervjuer, möten och förberedelser i ett ursinnigt tempo. Det är mycket som ska klaffa i morgon då öppningsceremonin sker inför fler än 7.000 åskådare.

På International Island Games Associations hemsida skriver jag regelbundna krönikor. Den senaste handlar såklart om vad som väntar på Jersey!

I den åländska Öspelstidningen skrev jag följande rader om mina egna förhoppningar:

Heja Åland, ut i världen!
Jag har haft förmånen att vara med i öspelen från alla första gången på Isle of Man år 1985. Jag var en tjugo år gammal volleybollspelare och hade ett försiktigt förhållande till omvärlden. Mina utlandsresor hade inte varit många och mina insikter i hur dessa utlänningar tänkte och gjorde rätt små. I dag vet jag mer och bättre och har insett att utmaningarna är i stort sett likadana var du än råkar bo här i världen. Vi jobbar med ungefär samma saker, vi äter i stort sett på liknande tider, vi pratar väder och vind och vad som varit på teve och diskuterar roliga Facebook-uppdateringar. Alltså inga konstigheter i vardagen.
Jag spelade volleyboll fram till år 1995 på Gibraltar och valdes efter det in som medlem i den så kallade exekutivkommittén (styrelsen) för International Island Games Association. Samtidigt kom den nuvarande titelsponsorn, offshorebanken NatWest, ombord och jag har sedan dess arbetat tillsammans med sponsorn och hängivna och skickliga styrelsekolleger för att ytterligare utveckla NatWest Island Games som öspelen heter i dag. 
Det är ibland svåra frågor att hantera. Ändå överträffar belöningen precis allt. Det är under öppningsceremonin då vi får se dessa tusentals idrottskvinnor och -män från hela världen tåga in till musik och med ögon lysande av förväntan. Alla har redan vunnit bara genom att vara där och jag kan se mig själv i de yngstas ögon. De tittar blygt på sina blivande konkurrenter från de övriga öarna och undrar hur de andra egentligen fungerar och vad de gör och vad de pratar om. Jag vet. De är likadana som vi och de känner på samma sätt. De är dina blivande bästa vänner då de har tränat för att försöka vinna mot dig och därför gör dig den största tjänsten av dem alla – de inspirerar dig att bli bättre. 
NatWest Island Games har utvecklats från något litet och visionärt till något stort och förändrande. Jersey blir i sommar platsen för Europas största multisport evenemang. NatWest Island Games utvecklar idrott på öar, människor, samhällen och – viktigast av allt – vänskap över gränser.

Vi hoppas att de som deltar har vad som krävs för att bli en vinnare men än viktigare är att se om man har vad som krävs för att bli en vän!

Jörgen Pettersson
Ordförande i International Island Games Association
Nu kör vi. Man kan kolla in hela invigningsceremonin på den här hemsidan!
Sjukvåren i siffror. Det krävs mycket beredskap när 3.000 idrottare går i gång.
Alla öspel som NatWest sponsorerat. Jag har varit med om dem alla.
Ankomsthallen på Jersey Airport en tidig torsdagsmorgon.
Blomrabatten i Howard Davis Park där invigningen ska ske senare i dag.
Även Jersey liksom Åland fick ett träd till minnet av de sextonde NatWest Island Games.
Det blev en lönn som International Island Games Association skänkte till Jersey. 
Här börjar allt i dag.
Man at work.
På Wall Street finns tjuren. På Jersey finns korna. Jersey Milk är ett välkänt varumärke.
Intervju med BBC.

Kommentarer

Populära inlägg