Ta’t lugnt och ät en glass

Debatten om Åland och omvärlden fortsätter. De öppet rasistiska breven har nått Eckerö och Jomala och fler. I Nya Åland har en Malmöbo i exil kastat sig in i debatten och uppvisar en ängslighet som är rörande; om det inte skulle vara ett så upprörande ämne.

Jag tog handsken och försökte berätta hur jag tycker man ska tänka när det gäller vårt förhållande gentemot omvärlden. Så här skrev jag:
Var inte rädd för de nya
Jag läser insändaren i gårdagens Nya Åland av Daniel Lampinen som bestämt sig för att flytta från Malmö till Åland. Grattis till beslutet, hoppas du ska trivas här! Åland är som du säkert tagit reda på resultatet av hundratals år tufft arbete där i stort sett hela världen varit inblandad. Våra rederier tjänade stora pengar en gång på att köra fågelskit från Australien! Jodå, ska man vara med här i världen måste man vara uppfinningsrik.

De människor som bestämt sig för att flytta till Åland gjorde det för att de trivs i ett internationellt klimat. Tack vare det finns i dag ett nittiotal nationaliteter bland våra 29.000 invånare. Det skapar dynamik, ett brett kontaktnät och chans att lära känna nya nationaliteter. Jag tycker Daniel Lampinen ska ta vara på dessa möjligheter och på allvar lära känna några av dessa ålänningar nu när han själv är en. Åland har gott om plats för folk som vill vara med och köra fågelskit och göra internationella affärer och hitta möjligheter som tar oss mot framtiden. Alla dessa människor har gjort att vårt näringsliv blomstrat och i dag finns på många andra platser än på Åland. En följd av det är att vi har ett stabilt skatteinflöde. Inflyttning skapar tillväxt som skapar skattekraft. Åland är Åland tack vare ålänningarnas nyfikenhet på framtiden och iver att vara en del i den.


Jag vill å det mest bestämda protestera mot all den form av retorik som utgår från att människor skulle vara på särskilda vis beroende på vilken färg eller bakgrund de råkar ha. Jag är övertygad om att omgivningen formar människorna i högre grad än tvärtom. Så käre Daniel Lampinen, var inte rädd, Åland har alltid vuxit tack vare det så kallade utlandet som därmed blir allt mindre skrämmande. Tag kontakt med någon som verkar annorlunda än du själv, bjud hen på en glass och du ska upptäcka att de allra flesta människor här i världen är precis som du.

Jörgen Pettersson (C)
Ordförande i finans- och näringsutskottet
Dela en glass och hitta en kompis. Svårare än så behöver det inte vara. 

Kommentarer

Populära inlägg