Tribut till sjöfarten

I dag är det ”Day of the Seafarer”, alltså sjömannens dag. Den uppmärksammas över hela världen vilket är mycket logiskt. Ingen bransch är som sjöfarten gränsöverskridande och internationell. Du är aldrig fast i ett kontor, du städar aldrig samma byggnader, din vardag är ständigt annorlunda. Det finns en plats för alla och sjöfarten har många sådana platser. Arbetsplatserna är vitt skilda och karriären kan utvecklas både till havs och på landbacken. OBS! Missa inte Youtubeklippet längre ner i texten!

Årets tema på denna dag är utbildning och där ligger Åland helt rätt. Nybildade Åland Shipping Academy är en bra början inom ett område där vi har unika insikter. Sjöfart har byggt Åland. Sjöfarten är vår viktigaste näringsgren och största arbetsgivare. Detta har jag lyft fram många gånger tidigare. Även från talarstolen i Ålands lagting.

Sjöfarten är långt ifrån statisk. Den är stadd i ständig utveckling. Häromdagen berättade jag på Ålandsbloggen i Sjöfartstidningen om Jörgen Mansnerus och Bore Ltd som installerat ett rotorsegel på sin Estraden och på kort tid tycks kunna räkna hem investeringen. Den gamla hederliga vindkraften tas till heders igen. Där har jag också berättat om Arash Ghasemi som utbildat sig vid Högskolan på Åland och i dag är sjökapten.


Om man bara ser i de egna hemmavattnen kan mängden jobb till sjöss te sig få. Höjer man blicken och ser på den globala efterfrågan är verkligheten annorlunda. Här kan man läsa att det redan år 2019 kommer att behövas ytterligare 42.500 befäl för att hålla världshandeln flytande. Det finns alltså jobb för den som är villig att arbeta och det är en sanning viktigare än någonsin. Framtiden innehåller alltid utmaningar och det har den alltid gjort. Sist och slutligen väljer man själv om man vill vara en del av denna framtid eller inte. Här kommer sjöfarten in i bilden. Inte minst framkom det i samband med den stora Sjöfartens dag härförleden.

Fjärdvägen och Pommern symboliserar dagens och gårdagens sjöfart. Fjärdvägen gjorde en snabbvisit i Mariehamn i söndags. Pommern ligger där för alltid.
På Kobba Klintar kan man inte bara se fotokonst av världsklass. Här trängs också de stora kryssningsfärjorna i den trånga farleden. Här är Galaxy på väg in till Mariehamn.
Baltic Princess hör också till de dagliga gästerna i Mariehamn...
...liksom Viking Lines Amorella.
Kännspaka Linden dockar just nu på Algots Varv i Mariehamn.
Så här illustrerar man denna dag.
I går morse var kryssningsfartyget Artania på nytt Ålandsbesök. I tidernas morgon döptes hon till Royal Princess av Prinsessan Diana av Storbritannien.
Här kan i ord och bild höra och se några skäl varför en framtid till sjöss kan vara guldkantad

Kommentarer

Populära inlägg