Mycket mer än bara vatten

Vatten är vatten, alltså bara vanligt vatten. Och folk som inte är vatten värda är inte så mycket att ha. Inget kunde vara mer felaktigt. Vattnet är livet och möjligheterna och något vi tar för självklart men absolut inte är givet. I dag firar vi Världsvattendagen som ett led i skapandet av Agenda 21 år 1992 i Rio de Janeiro. Länder över hela världen samlas kring H2O, den kemiska föreningen mellan syre och väte utan vars existens inget annat heller skulle vara.

Om något så unikt men ändå självklart är det svårt att skriva nytt och klokt. Därför vänder jag mig till min kompis Karin Boye som definierat det på sitt eget vis:
Källvattnet 
Ett källvatten är rättvisan, färglös och klar. En svårmärklig och egen fin smak den har. 
Men slik dryck är så fattig, när vin finns att få. Bara vatten är källan. Jag längtar dit ändå. 
Bara vatten är rättvisan, just inget att nå – alltför nära, svår att älska, kärv dryck att få. 
Herre, ge mig rättvisa, ge min själ dess art! Herre, ge mig vatten, färglöst och klart!
Vatten har det handlat om tidigare i denna blogg. Och Fröding! Inte att förglömma vad som händer med allt vatten efter att vi använt det. Läs här om underjordens hjältar!

Ha en skön lördag, och häng med på en tur i Mariehamn, den lilla staden med det stora självförtroendet och med vatten på precis alla håll och kanter.
Inget andas lika mycket framtid och lycka som den lilla vassruggen vid stranden där isen släppt.
Vatten är möjligheter men också utmaningar. Sjöfarten dras med strukturella problem i kölvattnet till finanskriser och skuldkriser och övriga kriser. Hoburgen väntar på bättre tider i Västerhamn. 
Viking Cinderella och Birka Stockholm ligger och vilar i väntan på tillbakaresan till Stockholm och nya passagerare. Denna trafik pågår dygnet runt, året runt, och har gett tusentals ålänningar arbete och utkomst samtidigt som hundratusentals stockholmare getts möjligheten att se världens vackraste skärgård och vatten!
Något stenkast från de moderna kryssningsfartygen finns Pommern, Mariehamns egen pärla och den sista i originalskick av de totalt 438 fyrmastade barker som någonsin byggts.
Havet inte bara ger, det tar också. I Mariehamn minns vi dagligen de sjömän som gav sina liv för att vi i dag ska kunna åtnjuta välfärd och trygghet. ”Mannen vid ratten”, heter denna.

Kommentarer

Populära inlägg