Revisionskritik mot skola

Medan lokala massmedia roat sig med Iggegate och andra livsviktiga och avgörande fenomen har det så kallade verkliga livet rullat på som alltid. Till exempel har en för hela Åland viktig revisionsrapport nått offentligheten utan att få den uppmärksamhet den förtjänar. Jag är glad för att organisationen är i gång och jag tror den kommer att göra skillnad i framtiden.

Den nya landskapsrevisionen med Dan Bergman och och Marika Björkman i spetsen har startat och levererat sin första rapport, en berättelse över effektivitetsrevisionen. I fokus den här gången står bland annat ÅHS (som klarar sig skapligt) och Ålands gymnasium (som inte klarar sig lika skapligt, inte ens nära faktiskt).

Det har i det senare fallet visat sig svårt att skapa ordning i organisationen och i ekonomin vilket revisionen mycket noga redogör för. Jämfört med tidigare avtal måste man till exempel anställa fler lärare för att klara den schemalagda undervisningen. Dessutom är Ålandsgymnasium rejält mycket dyrare än på olika vis liknande Optima i Jakobstad.


Landskapsrevisionens slutsatser stämmer till eftertanke och kräver åtgärder på en mängd olika områden. Avtalsförhandlingarna måste drivas kraftfullare, kostnadseffekterna måste utredas noggrannare, schemaläggningen måste skötas bättre och så vidare. Jag gissar att rapporten blir föremål för debatt senare i vår. Läs hela rapporten här.

Det finns mycket att göra innan hela skolreformen är i hamn. Det visar den färska rapporten från den nya Landskapsrevisionen mycket tydligt. Bilden är lånad från Nya Åland.

Kommentarer

Populära inlägg