Fritt fram att frossa

I dag har vi fastlagstisdagen vilket antagligen är omöjligt att undgå om man bor på Åland eller i Sverige eller i Finland eller Norge eller Danmark. För det är bara här i Norden man kommit på något så barockt att ta ett stycke bulldeg, göra en stor fin bulle, kapa av övre delen, gröpa ur innanmätet, fylla den med mandelmassa, spritsa över vispgrädde för att slutligen placera tillbaka locket. Ni hör ju. Inte är konstruktionen till alla delar sund. Men överjordiskt gott! I Norge och Danmark använder man för övrigt sylt och ibland, man tar sig för pannan, vaniljkräm!

Fastlagstisdagen (som för övrigt heter fettisdagen i Sverige) utgör den tredje dagen innan fastan inför påsken börjar på riktigt. Det är nu man ska äta upp sig. I går var det den ”blå måndagen” och i söndags firade vi Fastlagssöndagen, ifall ni inte märkte det.

Traditionen att äta upp sig går långt tillbaka i tiden, men alla har inte alltid njutit. På 1600-talet fick denna dag husfäderna att fatta grepp om en rejäl riskvast för att sedan gå lös på husfolket som en liten påminnelse att Jesus minsann inte hade det lätt han heller. Det var inte alltid bättre förr.

Bor du i New Orleans är det holabaloo i dag då man firar Mardi Gras-festivalen, mardi gras betyder mycket riktigt ”fet tisdag”.

Ät, njut och ha det bra, i morgon börjar vi fasta.

Visst ser de härliga ut, färska fastlagsbullar. Bilden har jag lånat från Brödbiten som är en av de näringsidkare som i dag lagar bullar för allt vad tygen håller.
I New Orleans ser det ut ungefär så här i dag. Där firar man sin feta tisdag som hela dagen vore den sista.

Kommentarer

Populära inlägg