Svalt intresse för jämlikhet

Ålands lagting bjöd i går in samtliga ledamöter till en information om jämställdhet med professor Lenita Freidenvall från bland annat Sveriges riksdag. Hon  presenterade rapporten ”Gender equality and equal gender opportunites” som övergripande presenterar läget mellan könen i det så kallade CALRE-samarbetet. Rapporten är resultatet av ett arbete som talmannen Britt Lundberg basat för inom ramen för CALRE.

Slutsatsen är att de europeiska parlamenten i genomsnitt består av trettioen procent kvinnor och sextionio procent män. Sett till hela världen där andelen kvinnor i parlamenten är bara tjugoen procent är detta bra. Ändå är det långt kvar till jämställdhet som enligt professor Freidenvall börjar vid fyrtio procent. Inom Europa är det bäst i Spanien där mer än fyrtio procent av parlamenten består av kvinnor. Sämst är det i Italien med femton procent. Åland ligger rätt risigt till med mindre än trettio procent kvinnor vilket jag berörde i en debatt för inte så länge sedan. Här kan man förresten läsa mer om hur det står till jämställdheten i hela världen.

Vad är då lösningen? Lagstiftning, frivillig kvotering, uppmuntran, santkioner, mentorer, strategier eller nåt annat? Svaret är lika svårt som enkelt, lite av varje! Själv tycker jag arbetet kring jämställdhet borde börja i partierna. På dem vilar ett särskilt ansvar för att lyfta fram kvinnor på framträdande positioner. Inom Centern är vi föregångare kring detta. Av två kvinnor som valdes in blev den ena infrastrukturminister, Veronica Thörnroos, och den andra talman, Britt Lundberg.

Om vi är nöjda? Aldrig, målet är glasklart. Det ska vara femtio procent av vardera könet. Före det är vi inte framme.

PS Intresset för denna föreläsning var inte direkt jättestort. Bara tio ledamöter var närvarande. Glädjande nog var tre av dem från finans- och näringsutskottet; jag själv, Brage Eklund samt Karl-Johan Fogelström!

Arbetet mot jämställdhet måste fortsätta tills bägge könen är så lika representerade som möjligt.

Kommentarer

  1. http://www.informationsverige.se/Svenska/Samhalle/Samhallsorientering/Sidor/J%C3%A4mlikhet-och-j%C3%A4mst%C3%A4lldhet.aspx

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg