Ha en skön Trettondag

Ha en riktigt fin Trettondag i både slott och kojor. Eller epifania som de som varit med lite längre kanske fortfarande kallar denna dag. Den sjätte januari har varit en dag för begrundan och stillhet sedan typ tidernas begynnelse. Så ock i dag. I övriga delar av världen anser man julen avslutad i och med denna dag men vi i Norden fortsätter fram till tjugondag Knut vilket infaller på måndag om en vecka. Låt oss njuta ända till slutet.

Skulle man vara spanjor är chansen stor att det är i dag som julklapparna delas ut till minnet av De tre vise männens gåvor till den lille Jesus (El dia de los Reyes magos). Fast det håller också på ändras och allt fler i Spanien har börjat fira jul som vi här uppe, alltså med tyngdpunkt på julafton och juldagen.

I fjol fördjupade jag mig något mer i detta kring Trettondagen. För två år sedan berättade jag om den galne älgen som studsade omkring i en studsmatta i staden och det var en berättelse som håller än i dag så vi stannar där. I morgon är det jobbdag igen och alla dessa helger är äntligen över. Då kör vi!

Trettondagen firas till minnet av uppenbarelsen av Jesus som Guds son och De Tre Vise Männens ankomst till det nyfödda Jesusbaret. Som tradition betraktad är den alltså tung på gränsen till orubblig.

Kommentarer

Populära inlägg